Logga in

”Går visst att tjäna på att återvinna kabeltrummor”

Publicerad
25 apr 2018, 07:30

Många elektriker utnyttjar inte det system som finns för att panta kabeltrummor, utan slänger dem. De tycker inte att det är lönt att betala frakt för att skicka skrymmande trummor till tillverkarnas återvinningscentraler. Men är det verkligen alltid en dålig affär?

– Vi kastar trummorna – det lönar sig inte att skicka tillbaka dem. Det finns inget vettigt system, informationen om hur man ska returnera är otydlig.

Marcus Eklånge Gindemo.Det är elinstallatören Marcus Eklånge Gindemos uppfattning. Han menar att systemet var bättre förr, då det gick att lämna trummorna hos grossisten som ordnade med returen, men att nu hänvisar grossisterna till tillverkarna.

Läs mer: Återvinn gamla kablar – vinst för både dig och miljön

– Då får vi bekosta returen. Och då får vi tillbaka pant, men den är väldigt ynklig.

Dumt också med tanke på miljöaspekten, att det tillverkas trummor som kastas, tycker han.

– Det är slöseri, men vi tar ut de pengarna via kunden, det drabbar ju inte oss egentligen.

Är golvvärmekabel en elektrisk anläggning eller en utrustning?

I Elinstallatörens undersökning på Facebook gör nära två av tre som Marcus – de slänger trummorna.

– Det är slöseri, men vi tar ut de pengarna via kunden, det drabbar ju inte oss egentligen.

Marcus Eklånge Gindemo, elinstallatör

Robin Olsson.Och när vi ringer upp Robin Olsson, logistikutvecklare på kabeljätten Nexans, konstaterar han att nej, att de inte får tillbaka allt. Framförallt fastnar de mindre trumstorlekarna.

Mer om kablar: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn

Men – han säger också att det visst går att tjäna på att returnera kabeltrummorna till tillverkarnas återvinningscentraler. Trots dyr frakt och skrymmande gods.

– De största trummorna, exempelvis en K30, får du tillbaka drygt 8 000 kronor för. De som returnerar får, om trumman är felfri, tillbaka ungefär 80 procent av vad trumman kostar att köpa in. Så absolut blir det förtjänst.

Snabbare jobb med elskruvmejsel

Totalt finns det i Sverige fyra kabeltillverkare plus en trumtillverkare som tar emot returerna. Robin Olsson säger att det inte existerar någon konkurrens dem emellan.

– Var trummorna hamnar har ju att göra med till vart det är billigast frakt.

– De största trummorna, exempelvis en K30, får du tillbaka drygt 8 000 kronor för. De som returnerar får, om trumman är felfri, tillbaka ungefär 80 procent av vad trumman kostar att köpa in. Så absolut blir det förtjänst.

Robin Olsson, logistikutvecklare på Nexans och samordnare Selcables trumgrupp

Han berättar att kabel- och trumtillverkarna i Sverige är anslutna till Selcable, branschföreningen för svenska tillverkare av kablar och isolerad tråd, som på sin webbplats har samordnat information om returer av kabeltrummorna. Robin Olsson har också rollen som samordnare i Selcables trumgrupp.

Stirlingmotor fixar elen i hemmet

– Vi tänkte börja märka upp trummorna med ”Returtrumma” och en QR-kod som pekar till Selcables webbplats. Då får man reda på vad som gäller för trummorna.

Robin Olsson hoppas att märkningssystemet ska vara i gång till hösten.

Nu finns också ett företag som heter ERS som ordnar transport och upphämtning av tomma trummor. De samarbetar med lokala åkerier och transportörer i hela landet och har 31 returdepåer. Du får inte tillbaka lika mycket pengar som om du själv ordnar med frakten till tillverkarnas återvinningscentraler, men slipper administrationen med frakten.

Likström – räddar bron från rost

Sedan finns det ytterligare en aspekt på vad det blir av tomma kabeltrummor – folk som tycker att de är fina och gör möbler, barngungor och annat kreativt av dem.

– Jag har sett sådana som försöker göra deal på dem och säljer kabeltrummor dyrt på Blocket. Jag bara skrattar åt sådant, vi kastar dem, man vill bara bli av med dem, säger Marcus Eklånge Gindemo.

FAKTA

Pant på kabeltrummor

Det är pant på alla trummor från K6 till K30.

Några exempel på vad anslutna i Selcable betalar i pant:
K6 – 85 kronor
K10 – 287 kronor
K20 – 1 778 kronor
K30 – 8 111 kronor.

Dessa priser gäller för en felfri trumma, finns fel så klassas den ner till 80, 60-procentig – eller som skrot och då får man betala en destruktionsavgift.

”K” står för standardträtrumma som ingår i pantsystemet. Siffrorna efter anger trummans gaveldiameter i decimeter. Marknaden för returtrummor är en öppen/fri marknad där vem som helst kan etablera sig.