Logga in

Arg elinstallatör avregistrerade elfirma – utan ledningens kännedom

Publicerad
18 mar 2019, 10:20
| Uppdaterad
14 dec 2023

Elinstallatören fick lämna elfirman efter en osämja. Då avregistrerade han företaget utan att ägarna fick reda på det.

Jim Redin, delägare i Nordisk El, fick av en slump reda på att hans elinstallationsföretag hade blivit avregistrerat hos Elsäkerhetsverket.

– Vi jobbade olagligt utan att veta om det. Så här får det inte gå till, säger han.

Läs mer: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

Nordisk El startades förra våren i Bollstabruk i Ångermanland av Jim Redin tillsammans med två kompanjoner. En av dem var elinstallatör, och han registrerade företaget hos Elsäkerhetsverket med sig själv som elinstallatör för regelefterlevnad. Sedan drog företaget igång verksamheten och började erbjuda elinstallationer och service till företag och privatpersoner.

”De sa ’oj då, företaget har blivit borttaget'”

Jim Redin, Nordisk el.

Men snart uppstod osämja mellan grundarna. Det slutade med att elinstallatören fick lämna företaget. Nordisk El knöt till sig en annan elinstallatör för regelefterlevnad som registrerades i Elsäkerhetsverkets e-tjänst i stället för den tidigare kompanjonen. Sedan trodde Jim Redin att saken var ur världen.

Blåljus: Skulle fixa elavbrott – blev skjuten i benet

Men i mitten av januari skickade den tidigare kompanjonen ett argt mail med en bilaga. Det var en kvittens från Elsäkerhetsverket om att företaget hade avregistrerats av den tidigare kompanjonen. Jim Redin kontaktade genast Elsäkerhetsverket och fick lugnande besked.

– De sa att företaget inte skulle avregistreras. Jag litade på det och släppte bollen, säger Jim Redin.

Någon vecka senare bestämde han sig för att skapa ett nytt egenkontrollprogram med hjälp av Installatörsföretagens webbverktyg. När han kom till sista rutan fick han ett oväntat besked: ”Ditt företag är inte godkänt.” Han trodde först att det måste ha blivit ett missförstånd och sökte efter Nordisk El i Elsäkerhetsverkets tjänst ”Kolla elföretaget”.  Men företaget fanns inte med i registret.

Läs mer: Elsäkerhetsverket till domstol – olaglig genväg till kolla företaget

Jim Redin ringde upp Elsäkerhetsverket igen.

– De sa ”oj då, företaget har blivit borttaget”, säger han.

Misstaget rättades snabbt till. Men Jim Redin undrar vad som kunde ha hänt om han inte hade upptäckt avregistreringen och företaget hade fortsatt att göra elinstallationsarbeten utan att veta att de jobbade olagligt.

Läs mer: 4 x 1,5 kvadrat = 6 …eller?

Fredrik Byström Sjödin, som är elsäkerhetsansvarig på Installatörsföretagen, ser allvarligt på det inträffade.

– Jag varnade för den här risken redan innan nya elsäkerhetslagen infördes. Det måste finnas vattentäta rutiner både it-mässigt och legalt för att förhindra sådana här fulregistreringar, säger han.

Karin Sjöberg, som är verksjurist på Elsäkerhetsverket, förklarar att personer som saknar koppling till företaget kan logga in med Bank-id och göra en avregistrering. Att bygga en teknisk lösning som begränsar vem som kan avregistrera företaget har myndigheten inte bedömt vara motiverat. Orsaken är att de här ärendena handläggs manuellt, och handläggare ska kontrollera att personen som har gjort avregistreringen har en faktisk koppling till företaget. Men när Nordisk El avregistrerades gjorde handläggaren ett misstag. Hen uppmärksammade inte att företaget hade lämnat in en ändringsregistrering för att byta elinstallatör för regelefterlevnad.

Rättsfall: Fängelse för annonsbluff mot företag

– Det var väldigt olyckligt att vi missade detta, men det var ett rent misstag. Så fort misstaget uppmärksammades ändrades uppgifterna i registret, säger Karin Sjöberg.

För att förhindra att liknande misstag sker i framtiden har Elsäkerhetsverket lagt till en kontrollpunkt i sina rutiner. Det innebär att myndigheten alltid ska ta kontakt med företaget via telefon eller epost innan en avregistrering genomförs. Allt för att kontrollera att avregistreringen är korrekt.