Logga in

7 kändisar som du inte heller visste var elektriker

Publicerad
26 mar 2019, 06:00

Vi på Elinstallatören blev förvånade över att Glenn Hysén har varit elektriker. Och särskilt en person här nedan blev vi ännu mer förvånade över. Och vem vet – kanske är det du som i framtiden står med på en sådan här lista?

Liam Cunningham.Liam Cunningham
Game of thrones-stjärnan hoppade av skolan som 15-åring och jobbade med enklare arbeten inom el, och fortsatte sedan att jobba som elektriker under 80-talet när han flyttade till Afrika och såg efter utrustningen i en safaripark. Han ska också ha undervisat elektriker i Zimbabwe.

Se filmen med Glenn Hysén: ”Jag gjorde lite fel …. allt blev kolsvart, smack sa det”

Bobby Charlton.Bobby Charlton
En av Storbrittaniens mest älskade fotbollsspelare, Bobby Charlton, var en gång i tiden en elektrikerlärling. Hans mamma trodde inte att han skulle kunna försörja sig som fotbollsspelare och det hade hon rätt i för på den tiden fick inte ens ett ess som Bobby särskilt mycket stålar. Så när det inte var fotbollssäsong fick han vackert plocka upp verktygen igen.

Var Glenn Hysén en bra elektriker? Här berättar hans kolleger

Elvis Presley.Elvis Presley
Tänk om Elvis Presley hade blivit elektriker i stället för the king of rock and roll!? Han påbörjade, men fullföljde inte sitt lärlingsprogram hos Crown Electric Company. Presley ska ha sagt: ”Jag praktiserade för att bli elektriker, jag antar att jag blev felkopplad någonstans där på vägen.” Nå, felkopplad var väl att ta i, men det är klart att mot slutet var inte Elvis någon lycklig person, kanske hade han mått bättre om han valt verktygslådan i stället för gitarren. Eller vad tror du?

Läs mer: ”Koppla fel kan man ju göra, men att inte koppla alls är ovanligt”

George Harrison.

George Harrisson
Beatles-medlemmen försökte sig på att vara elektrikerläring ett tag, men i en intervju från 1966 säger han: ”Jag bara sprängde saker hela tiden – så jag fick inte vara kvar”. Låter som om han hade ”A hard days night” rätt ofta.

”Jag bara sprängde saker hela tiden – så jag fick inte vara kvar.”

Läs även: ”Om man frågar tio experter om PUS får man lätt tio olika svar” 

Alfred Hitchcock.Alfred Hitchcock
En av världens mest kända regissörer har minsann också varit elektrikerlärling. Han jobbade som 16-åring på Henley’s som tillverkade elektroniska redskap. Men han blev snabbt befordrad till säljavdelningen där hans talang för design och teckning kom väl till pass. Där lärde han sig noggrann planering då hans anteckningar och skisser granskades gång på gång. Tiden på Henley’s ska ha utvecklat honom tekniskt, artistiskt och kommersiellt.

Läs också: Escape Room ska lära gymnasieelever hitta elfel

Benjamin Franklin.Benjamin Franklin
Kanske du ändå har hört att gamle Franklin var elektriker, men visste du att han var en av världshistoriens första elektriker? Han var en uppfinnare som hjälpte världen att förstå vad elektricitet var och hur det fungerade. Du kanske minns hans experiment med drakar i åskväder som ledde till uppkomsten av åskledare och jordning?

Läs också: Åskguruns bästa råd till elinstallatörer kring skydd mot åsknedslag

Albert Einstein.Albert Einstein
Ja, inte blir vi väl jätteförvånade av att höra att Einstein har jobbat med elektriskt arbete. Einstein drog kablar och satte upp belysning åt sin far och farbror under den Oktoberfest som skulle bli den första som fick elektriskt ljus från en ånggenerator.

Källa: tradeskills4u.co.uk