Logga in

”My daughter when she said she wanted to be a Transformer for Halloween”

Publicerad
19 okt 2021, 15:55
| Uppdaterad
21 okt 2021

Bilden av en tjej utklädd till transformator blev viral med texten: ”My daughter when she said she wanted to be a Transformer for Halloween”. Men ordleken till trots var det en elektrisk transformator som var dotterns önskemål, berättar hennes pappa för Elinstallatören.

– Idén till den här kostymen kommer från min dotter Charlie. Vi var på väg till stranden på en semesterresa när hon frågade om en elektrisk transformator hon såg. Jag förklarade vad transformatorer gör och hur de fungerar. Efter det började hon se transformatorer överallt. Hon säger att hon räknade till 164 stycken på vägen till vårt resmål. 

Läs också:
Varför kryllar det av ­gulgrönt på maskinerna?

Läs också:
Här bygger ABB sina gigantiska transformatorer

Det säger Brandon, Charlies pappa, som själv inte är främmande för elteknik efter en bakgrund inom elkonstruktion. Faktum är att dräkten krävde en hel del expertkunskap. På Reddit, där han först postade bilden är det flera som ställer frågor och Brandon svarar utförligt. Till exempel undrar någon varför isolatorerna ser ut som de gör och Brandon förklarar att det handlar om att undvika att regnvatten kan skapa kortslutning mot jord. 

– Detaljerna i dräkten, som till exempel isolatorerna, är designade i CAD och utskrivna på vår 3D-printer hemma. Själva skalet är gjort av EVA-skummattor. Och för etiketterna har jag hämtat inspiration genom att studera närbilder av transformatorer jag hittat på nätet, säger Brandon. 

Ovanligt mycket jobb för en utklädning? Det beror på vad man jämför med. Tittar man på Brandons tidigare Halloweenkostymer till döttrarna ser man att årets kostym inte verkar ligga på en högre nivå än tidigare år. Bland annat finns en film med Charlie utklädd till månlandare med lillasystern ackompanjerande som astronaut.

Och även i arbetet med transformatordräkten har han lagt i överväxeln och bland annat närstuderat tekniska ritningar av verkligen transformatorer. 

– Jag är rätt säker på att det var där som jag hittade den platta jordledaren, säger Brandon. 

Läs också:
Hela historien om Sydvästlänken

Uppskattade hon dräkten och när kommer hon kunna använda den? 

– Charlie älskar sin dräkt. Men Halloween är inte förrän 31 oktober. Det är första chansen för henne att använda dräkten för trick or treat, säger Brandon till Elinstallatören.