Logga in

Sydvästlänken: Leverantören förklarar sig

Publicerad
19 feb 2019, 15:23

Projekt Sydvästlänken ställer ovanliga krav, och man har inte haft särskilt många tillfällen att testa de tekniska systemen ute i fält. Men GE Grid är säkra på att möta startdatum den här gången.

Sveriges största stamnätsinvestering, Sydvästlänken mellan Närke och Skåne, skulle tagits i drift för fyra år sedan. Nyligen fick starten skjutas fram för artonde gången, nu till slutet av juli.

Sydvästlänken försenas för artonde gången

Svenska Kraftnät skyller förseningarna på teknikleverantören, franska GE Grid. Elinstallatören har varit i kontakt med GE Grids Nordenchef Lotta Ljungqvist.

Vad beror alla förseningar på?

HVDC-projekt utgör betydande utmaningar för både leverantören och elnätsoperatören. Vissa komplexa och sofistikerade dynamiska kontrollfunktioner i projektet har krävt flera justeringar både i laboratoriet och på plats. För den här sortens projekt är kraven, inklusive verifieringsprocessen, ovanliga. GE har hittills inte haft tillräckligt många tillfällen att testa systemet ute på nätet, och de flesta tester och kontroller har genomförts kontinuerligt på fabriken, säger Lotta Ljungqvist.

Räknar ni med att Sydvästlänken äntligen kommer att vara igång i juli?

– Vi medger att det har varit stora förseningar för projektet, och vi fokuserar fortfarande på att leverera till kundnöjdhet. Vi är övertygade att överföringslänkarna ska vara igång vid mitten av året, säger Lotta Ljungqvist.