Logga in

”Kunde ha gått mycket illa”

Publicerad
2 jan 2019, 10:27

Två pojkar som lekte vid en skola i Uppsala fick kraftiga elstötar av en lyktstolpe. Nu utreds händelsen av tre myndigheter. ”Det kunde ha gått mycket illa” säger rektorn.

Pojkarna lekte på skolans fotbollsplan när en av dem samtidigt tog tag i belysningsstolpen och ett stålstaket bredvid. Han fick då en kraftig elstöt, och när kompisen kom för att se vad som hänt fick han också en stöt. Båda fick ont i armarna och blev chockade, men inte allvarligt skadade.

”Tar man i stolpen och i ett metallstaket samtidigt och får strömgenomgång kan man fastna och dö.”

Håkan Angeldahl, utredare Arbetsmiljöverket

Läs mer: Lätt missa fel i stolpe

Den strömförande belysningsstolpen (230 V) höll på att repareras av ett elföretag. I väntan på ny armatur hade en tillfällig kabelskarv gjorts i stolpen, för att stolparna runtomkring skulle fungera. Vid händelsen var belysningsstolpen ojordad och de som jobbade med reparationen hade åkt iväg för att hämta något.

”Vi har också inlett en utredning internt och haft informationsmöten med montörer och arbetsledare.”

PärJohan Zander, marknadschef Sallén Elektriska.

– Det är fruktansvärt att något sådant kan hända i en miljö där eleverna ska känna sig trygga. Det är livsfarligt och kunde ha gått mycket illa, säger Carina Lucas, rektor på Sunnerstaskolan i Uppsala.

Hon har polisanmält händelsen som inträffade den 11 december. Olyckan utreds också av Arbetsmiljöverket i samarbete med Elsäkerhetsverket.

Håkan Angeldahl, utredare hos Arbetsmiljöverket, ska ta reda på mer om vad som orsakade olyckan. I början av nästa år hoppas han ha fått fram fler detaljer om de tekniska orsakerna och vilka som varit inblandade. Då avgörs också om det blir en rättsprocess.

Läs mer: Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

Är det här en vanlig händelse i skolmiljöer?

– Nej, jag har bara hört talas om en liknande händelse i Stockholm för några år sedan. Men det är allvarligt om det är 230 Volt i stolpen. Tar man i den och i ett metallstaket samtidigt och får strömgenomgång kan man fastna och dö, säger Håkan Angeldahl.

Företaget Sallén Elektriska som arbetade med belysningsstolpen berättar att den blev strömförande på grund av att en fasledare med skadad isolering kom i kontakt med belysningsstolpens jordskruv. Detta åtgärdades direkt efter händelsen.

– Stolpen jordades och kablar isolerades. Vi har också inlett en utredning internt och haft informationsmöten med montörer och arbetsledare, säger PärJohan Zander, marknadschef hos Sallén Elektriska.

Läs mer: Skador som kan uppstå efter strömgenomgång med lågspänning