Logga in

Chefredaktör-Fredrik minns året som gick

Publicerad
14 jan 2019, 06:00

Vad kommer du ihåg från Elinstallatören 2018? Så här minns chefredaktören Fredrik Karlsson året som gått.

Januari

Tack vare vätgas är Hans-Olof Nilsson självförsörjande på el. I Elstudion berättar han om tusentals besökare, om tekniken – och framtidsplanerna.

Februari

Det luktade bränt från en diskmaskin i småländska Vittaryd. Vad var det som brann egentligen? En gammal bekant skulle det visa sig  – och det gav nytt bränsle till en debatt vi sett förr.

Mars

Efter flera års utvecklingsarbete är Gävleföretaget Inresol på väg ut på marknaden med en pelletsdriven stirlingmotor som ska göra sina kunder självförsörjande på både el och värme. Men företaget skulle akuta likviditetsproblem under året. 

April

Håkan Svanström syntes i nästan varenda hemmafixarprogram i tv. Väckte känslor och skapade debatt. Men så försvann han ur rutan. Vi fångade honom för en intervju där han bland annat pratade om kollegan Martin Timell.

Maj

Fredrik Strand i Helsingborg drömmer om att bli elektriker. Men systemet sätter stopp. Varför får Fredrik inte bli elektriker?

Juni

En olycksalig elektriker missade gummitätningen vid byte av värmekabel i en vattenledning. Följden blev att vattnet strömmade ut i villan och gav huvudentreprenören en saftig prislapp.

Juli

De stora byggarna var i Almedalen, liksom installatörer, leverantörer och grossister. Och Ikea som pratade om solceller i platta paket för den svenska marknaden.

Augusti

”Det är bara hushållsel”. Vittnesmålen från elinstallatörer som nonchaleras av sjukvården har varit alltför många. Det är dags att ta strömgenomgång på allvar.

TV4-läkaren står vid sitt ord: ”Åk inte in!”

September

Har du koll på skorstenseffekten? Allt fler solcellsanläggningar tas i drift i Sverige. Men alla installeras inte på rätt sätt och ibland brister det i underhållet. Vi listar riskerna med solcellsanläggningar som elinstallatörer behöver känna till.

Oktober

Spänningsprovarna kan i värsta fall visa att elinstallationen är spänningslös – trots att den är spänningssatt. Fluke tvingas återkalla flera produkter.

ANALYS ”Känns riktigt bra att spänningsprovarna återkallas”

November

Installatörernas prissättning på material hamnar i blixtbelysning. Allt fler företag hittar nya sätt att hantera materialpriserna från grossist vidare mot kund.

”Vi kommer inte fortsätta med GNP-rabatter som förut”

December

En elektriker stod i saxliften och kopplade på 10 meters höjd när han blev påkörd av en travers och störtade. Tingsrätten beslutade om ett skadestånd på 10 000 kronor.