Logga in

”Märklig grej att skicka med”

Publicerad
18 dec 2018, 12:28

Klisterlappar med jordsymbolen överkryssad skickas med nya DCL-uttag i Sverige. Detta trots att det inte är tillåtet att göra installationen utan jord i Sverige.

När elektrikern Henrik Jönsson i Trelleborg öppnade paketet med det nya DCL-uttaget han beställt från svenska grossisten Storel blev han förvånad. Med i förpackningen fanns klisterlappar med en överkryssad jord-symbol och en beskrivning på norska och engelska. I beskrivningen stod att klistermärket skulle sättas på uttaget om produkten inte jordades.

– Det är en märklig grej att skicka med en produkt som inte får lämnas ojordad, säger Henrik Jönsson som lagt upp en bild på produkten i Facebookgruppen Inget Elfel, men…

”Anledningen till att våra leverantörer bifogar klistermärket med de nya lamputtagen är att det måste användas om uttagen monteras utan jordledare i Norge.”

Tommy Lilja, produktansvarig hos Rexel Sverige

Henrik Jönsson kontaktade grossisten och frågade varför klisterlappen fanns med, trots att installationen inte är tillåten i Sverige. Svaret blev att produkterna packades och skickades på likadant sätt till många länder. Det är också svaret som Elinstallatören får när vi ställer frågan till Storel (som ingår i franska Rexel Group).

Läs mer: Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen

– Anledningen till att våra leverantörer bifogar klistermärket med de nya lamputtagen är att det måste användas om uttagen monteras utan jordledare i Norge. Manualen som medföljer är flerspråkig och visar med tydlighet att klistermärket endast ska användas i Norge om uttaget installeras utan jordledare, säger Tommy Lilja, produktansvarig hos Rexel Sverige.

”Dessutom är klistret på lappen så dåligt att den snabbt kommer att trilla av.”

Henrik Jönsson, elektriker i Trelleborg

Enligt tillverkaren Elko handlar det om ett misstag.

– Det har av misstag felpackats i en batch på vår fabrik, men det skall vara åtgärdat och kontrollerat nu. Självklart skall vi vara så tydliga som det går i våra anvisningar, och just detta var ett misstag, säger Thomas Wahlberg, marknadsansvarig hos Elko.

Både Rexel och Storel menar samtidigt att den som monterar uttagen måste vara antingen professionell installatör eller privatperson med nödvändig kännedom. Alla har skyldighet att hålla sig uppdaterade om vad som gäller på platsen.

Läs mer: ”När folk förstår att det DCL som gäller kommer efterfrågan snabbt bli stor”

Henrik Jönsson tycker ändå att det är en dum idé att skicka med klisterlappen till länder där den inte får användas.

– Det är så mycket nytt kring den här standarden ändå, och alla vet inte hur det fungerar. Dessutom är klistret på lappen så dåligt att den snabbt kommer att trilla av, säger Henrik Jönsson som rekommenderar sina kollegor att slänga klisterlappen direkt.