Logga in

Elfelskalendern lucka 17: ”Gafflarna är något spetsiga i toppen och eltejp är elastisk”

Publicerad
17 dec 2018, 06:00

Det här felet med fasskenan handlar mindre om kortslutning och brandrisk och mer om yrkesmannaskap och arbetsmiljö. Henric Hagberg, yrkeslärare tillika Elinstallatörens expert kommenterar.

– Att en fasskena är för lång är inget ovanligt. Om den är 2–3 moduler för lång, men ändå får plats i centralkapslingen finns ingen anledning att klippa den i rätt längd.

”Det ökar risken för elchock eller kortslutning om någon skulle ha händerna eller ett verktyg i den spänningssatta centralen och förleds att tro att tejpen isolerar fasskenan.”

Henric Hagberg

Hagers representant i premiäravsnittet av Elstudion: Det finns bara ett sätt som är rätt

Det kan till och med vara en fördel att lämna ett par modulers bredd av fasskenan för framtida bruk tycker Henric Hagberg. 

Men varför inte göra som på bilden och bara tejpa över de överblivna gafflarna?

– Gafflarna är något spetsiga i toppen och eltejp är elastisk. Till slut kommer gafflarna krypa igenom tejpen och bli synliga på ovansidan. Risken finns att bara en liten del av fasskenegaffelns topp går igenom och blottas. Det ökar risken för elchock eller kortslutning om någon skulle ha händerna eller ett verktyg i den spänningssatta centralen och förleds att tro att tejpen isolerar fasskenan. Läs hela artikeln om varför inte eltejp duger som beröringsskydd här.

Missa inte heller vår spännande artikel om huruvida man ska klippa eller såga fasskenan!