Logga in

”En form av kriminalitet”

Publicerad
5 sep 2018, 09:36

Liknande fulkopplingar från två olika byggen upprör i Facebookgruppen Elfel. Att ordna byggström så här är ”en form av kriminalitet”, enligt en besiktningsman.

Under besiktningen av en lägenhetsrenovering i Helsingborg stöter elektrikern och besiktningsmannen Stig Madsen på en olämplig inkoppling av byggström. Han tar bilden till vänster och lägger upp i Facebookgruppen Elfel. Reaktionerna låter inte vänta på sig.

– Som yrkesman blir jag upprörd över att se det här. Det är en olaglig installation, en form av kriminalitet, och man leker med människors liv, säger Stig Madsen. 

”En sådan här installation kan orsaka brand eller allvarliga personskador, även dödsfall.”

Stig Madsen, elektriker och besiktningsman

Största problemet med inkopplingen är att stickproppen går direkt in i personskyddsbrytaren som är dimensionerad för 16 Ampere. Dessutom finns inget skydd runt stickproppen och inga fungerande säkringar i källaren.

Läs mer: ”Jag är en skitduktig elektriker med full behörighet”

– Det handlar om ren okunskap. Om någon kopplar in en borrmaskin, som det är något fel med, i grenuttaget finns inget skydd alls och det blir farligt direkt. Enligt normerna ska det kunna bli två fel innan något händer, säger Stig Madsen.

Utöver den olämpliga inkopplingen på bilden upptäcker Stig Madsen också en trefasmatning som kopplats direkt till ett uttag. Båda installationerna finns i ett 9-våningshus där många boende fortfarande är kvar under renoveringen.

Läs mer: ”Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

– En sådan här installation kan orsaka brand eller allvarliga personskador, även dödsfall. Den som gjort kopplingen borde straffas med dryga böter, säger Stig Madsen.

Han tycker också att Elsäkerhetsverket borde ta en mer aktiv roll när det gäller kontroll av behörigheter. Den som gjort installationen på bilden kan knappast vara behörig.

”I allra värsta fall kan någon som snubblar och samtidigt griper tag i stickproppen och elementet fastna.”

Alexander Z Wernholm, signaltekniker

Läs mer: Får det verkligen se ut så här?

En liknande fulkoppling har förevigats av Alexander Z Wernholm i Stockholm, på bilden till höger. Han är signaltekniker och gick parallellt med en elektriker vid en totalrenovering av ett flerbostadshus på Södermalm. Även där fanns boende i huset.

– Det var det mest kaotiska bygge jag sett, helt utan respekt för säkerheten. Det låg kakel och gipsskivor över hela golvet som man kunde snubbla på, säger Alexander Z Wernholm.

Inkopplingen av byggström är även här långt ifrån normerna. Stickproppen är oskyddad och om någon råkar få in fingrarna där får hen ström genom dem.

Läs mer: Därför rapporteras allt fler elolyckor

– I allra värsta fall kan någon som snubblar och samtidigt griper tag i stickproppen och elementet fastna, säger Alexander Z Wernholm.

Han tror att den som gjort kopplingen har velat spara tid, genom att slippa dra kabel från källaren. Byggstress och ekonomisk press tror även Stig Madsen spelar en stor roll.

– Många hantverkare från länder i öst profilerar sig genom att vara billiga. Det leder förstås till stress och press, säger han.