Logga in

”Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare”

Publicerad
24 sep 2018, 08:41

I en serie artiklar granskar vi hur personer, som har drabbats av strömgenomgång från det vården kallar hushållsel, blir bemötta. Här har läsarna hört av sig till oss med sina berättelser.

Martin Jörgensen.’’Jag hade hade en diskussion med ambulanspersonal för ett tag sedan. De sa också att hushållsel är ofarlig. Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare och fick till svar att den räddar liv. Jag frågade igen om hushållsel är ofarlig. Då var de väldigt tysta.’’

Det skriver Martin Jörgensen på vår Facebooksida,  han tillägger att de sedan bland  annat tog EKG  på honom.

”Jag frågade igen om hushållsel är ofarlig. Då var de väldigt tysta.”

”En dag när jag skulle rigga högtalare för en konsert blir jag tvungen att flytta på basistens bas som står i vägen för ett jordat högtalaruttag. Jag tar tag i basens hals och samtidigt tar jag tag i högtalarkontakten, som är av metall, pang så sitter jag fast och har fått genomgång från höger till vänster hand. Jag faller antagligen baklänges och blir lossgjord därmed, men har inget minne själv av det. Jag vaknar i ambulansen, har dock ett svagt minne att det står ett gäng runt omkring mig när jag ligger på golvet.

Läs mer: Därför uppstår skador långt efter elolyckor

Jag blir placerad på Hjärt-iva, har inget minne av tester eller kontroller, men när jag ligger
i sjuksängen, kommer en läkare och frågar. Jag berättar och han svarar: “jasså vanlig hushållsel, inget farligt!” Han vänder på klacken och lämnar rummet utan att ha tittat i journalen eller på testvärden. Jag blir kvar på hjärtintensiven i två veckor då de konstaterar bland annat hjärtmuskelsönderfall. Jag får ingen ursäkt eller revidering av åsikten från läkarens sida.”

Stefan Hideblad, Örebro

”Läkaren vänder på klacken och lämnar rummet utan att ha tittat i journalen eller på testvärden.”

Läs mer: Julia, 10, drabbades av strömgenomgång – nekades ambulans

”Ingen felbehandling men rolig notis, Jag kom till en sjuksköterska som hade dunderkoll på el och vad vilka påföljder det kunde bli. Visade sig vara en ex elektriker som hade skolat om för att han fick stötar en gång i månaden …”

Tobias Hedsten

För många år sedan fastnade jag i en tvättmaskin någon sekund innan jag lyckades ta mig lös, ringde bygghälsan som sa att jag skulle åka till akuten. Jag ringde till lasarettet där de sa att om jag inte förlorat medvetandet behövde jag inte åka in till sjukhuset.

Peter Pettersson

”Jag ringde till lasarettet där de sa att om jag inte förlorat medvetandet behövde jag inte åka in till sjukhuset.”

 Läs mer: Överläkaren som anser att det inte finns några banala elolyckor

Det är skrämmande att sjukvården är så okunnig om vad som gäller vid strömgenomgång. Jag själv fastnade i en kabel som jag skulle skala. Med brännsår i båda tummarna. Tack vare att jag förstod att jag måste loss kunde jag backa tills det släppte. Hade kabeln varit lång hade jag nog inte klarat mig. Händelsen är rapporterad.

Jag åkte till en närliggande Läkarstation. Läkaren skrattade och frågade vad jag tänkt att de skulle kunna göra. EKG kanske tyckte jag. De tog ett EKG som var normalt. Sedan var det klart.

”Läkaren skrattade och frågade vad jag tänkt att de skulle kunna göra.”

Enligt arbetarskyddsstyrelsen ska en strömgenomgång betraktas och undersökas som en hjärtinfarkt. Viktigt är att man tar blodprov och kontrollerar att det inte har blivit utfällningar i blodet med kollapsade njurar som följd.

Läs mer – överläkaren som är på de drabbades sida: ”Jag förstod att det inte var psykologiska besvär”

Överkänslighet mot kyla är en vanlig biverkan. Vid + 8–9 grader fryser jag om händerna och måste bära handskar. Detta började efter olyckan.”

Lars-Åke Lostråle, servicetekniker