Logga in

Stor skillnad i politisk färg på el- och vvs-kandidater

Publicerad
27 aug 2018, 06:00

Från elteknikbranschen har S och SD nästan lika många kandidater. Inom VVS däremot är SD ojämförligt det parti som har flest kandidater från branschen. ”Eliten är en skara latmaskar som aldrig haft ett riktig arbete” säger Kristian Aronsson, rörmokare som är SD:s förstanamn till kommunfullmäktige i Jönköping.

Totalt ställer cirka 53 000 personer upp i riksdags-, landstings- och kommunvalen i Sverige. Enligt en undersökning från SVT Nyheter har ungefär 43 000 personer angett titel och/eller yrke på valsedeln.

På Valmyndighetens hemsida finns alla kandidater till årets val med totalt 272 valbara personer från VVS- eller elteknikbranschen. Elinstallatören  har tittat närmare på kandidater som angett titlar som “elektriker”, “elinstallatör”, “solcellsinstallatör” och “elingenjör”. Vi har också tittat på VVS-relaterade titlar som “rörmokare”, “VVS-montör”, “rörläggare”, “rörinstallatör”, “VVS-projektör”, “VVS-konsult” eller “VVS-ingenjör.

Socialdemokraterna håller ställningarna med flest kandidater bland elektriker med 44 valbara personer. Sverigedemokraterna är tätt inpå med sina 42 kandidater. Därefter kommer Centerpartiet med 25 valbara personer från elteknikbranschen, Moderaterna med 21 och Vänsterpartiet med 20 kandidater.

En kandidat som sticker ut är Peder Nutti, 33 år, elektriker från Kiruna, som kandiderar för Feministiskt initiativ.

Joe MayerElektrikern Joe Mayer, 44 år från Linköping, är en av Socialdemokraternas riksdagskandidater. Han arbetar på Svenska Elektrikerförbundet och sitter i dag för (S) i Linköpings kommunfullmäktige och kandiderar även dit.

För honom är arbetsmiljö och sund konkurrens två av de absolut viktigaste frågorna.

– En arbetare utan trygg anställning kanske inte vågar ifrågasätta dålig arbetsmiljö och därmed kan arbetet faktiskt bli farligt för liv och hälsa också. Ytterligare en sak som ligger mig varmt om hjärtat nu är att kollektivavtalen är det som betyder konkurrens på lika villkor för företagen, säger Joe Mayer och tillägger att han valde att gå med i Socialdemokraterna för att han “är pragmatiskt lagd och vill försöka få en arbetsmarknad i balans och med schyssta villkor”.

– Jag har haft arbetsgivare som betett sig schysst och arbetsgivare som inte varit lika schyssta. Arbetsgivare som bland annat faktiskt medvetet har försökt lura arbetare på det som står i det partsgemensamma kollektivavtalet, menar han.

VVS – installationsbranschens – andra gren har en annan fördelning av sina kandidater till höstens val. Av totalt 73 personer i VVS-branschen som ställer upp i årets val är Sverigedemokraterna i majoritet med 21 personer. Nio är centerpartister och nio socialdemokrater. Därefter kommer Moderaterna med åtta valbara, Kristdemokraterna med sju personer, Vänsterpartiet och Liberalerna med tre kandidater vardera.

Ett antal partier har en person med anknytning till VVS-branschen, däribland Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige.

Kristian Aronsson, SD.Kristian Aronsson, rörmokare och förstanamn på SD:s Jönköpingslista.

I Jönköping kandiderar rörmokarna Kristian och Marcus Aronsson, som är far och son, till både regionen (Kristian Aronsson) och kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

– Det finns en okunskap om det verkliga livet hos beslutsfattarna. De har för lite praktisk erfarenhet om hur livet ser ut för vanliga människor, säger Kristian Aronsson, som är förstanamn på SD:s Jönköpingslista, och tillägger:

– Eliten är en skara latmaskar som aldrig haft ett riktig arbete.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan i årets val?

– Kraven som man ställer på småföretagare, senast var det personalliggare. Man säger att detta ska gynna de seriösa företagen, men det blir bara ytterligare en kostnad. De oseriösa företagen skiter ändå i alla regler, säger Kristian Aronsson och påpekar att han drivit eget företag i 22 år, men inte kan rekommendera någon i dag att starta eget.

Läs SVT:s undersökning här.