Logga in

Efter dödsolyckan: Arbetarna vägrade jobba i gruvan

Publicerad
21 aug 2018, 08:39
| Uppdaterad
24 feb 2021

En 21-årig elektriker vid Cranex dog efter att ha fallit genom ett gallergolv i slutet av juli. Efter olyckan som skedde i Svappavaaragruvan vägrade arbetarna fortsätta jobba.

– Det var många som inte kände sig trygga med att fortsätta arbetet, säger Pentti Rahkonen, klubbordförande för Gruv-135:an, till Proletären.

Olyckan inträffade när 21-åringen och en kollega gick över ett golvplan av gallerdurkar, 1×1 meter. De går flera gånger över gallergolvet för att hämta material från bilen, på tredje vändan hör kollegan hur hon ropar till. När han vänder sig om har hon och en ruta i durken ramlat fem meter ned på ett transportband. Det berättar 21-åringens mamma för tidningen Elektrikern.

– Det var många som inte kände sig trygga med att fortsätta arbetet.

Pentti Rahkonen, klubbordförande för Gruv-135:an

Polisen och Arbetsmiljöverket påbörjade utredningar efter olyckan. Arbetet stod stilla, varken kulsinterverket eller anrikningsverket var i gång fram till den 9 augusti. Först då kände sig arbetarna nöjda med LKAB:s åtgärder och nu ser bolaget över all säkerhet på sina anläggningar i Svappavaara, Kiruna och Malmberget, skriver Proletären.

Läs mer: Två dödliga elolyckor 2017

– Våra chefer säger att det ska börja besiktas här också, men det har varit ganska diffust. Men det är viktigt att det görs även på vår arbetsplats, eftersom vi har exakt samma verksamhet här som i Svappavaara, säger Erik Lappiniemi, driftare i gruvan i Kiruna till Proletären.

– Våra chefer säger att det ska börja besiktas här också, men det har varit ganska diffust.

Erik Lappiniemi, driftare i gruvan i Kiruna

Han har själv arbetat i Svappavaara och var bekant med den 21-åriga elektrikern.

– Det har varit ganska tryckt stämning på jobbet efter olyckan. Sånt här får bara inte hända.

Läs mer: Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”

Enligt vissa rykten skulle gallerdurken som den 21-åriga elektrikern föll igenom ha varit både obesiktad och i mycket dåligt skick, men klubbordförande Pentti Rakhkonen säger till Proletären att det var en fruktansvärd olycka och vad som gått fel, det får utredningarna visa.

Driftaren Erik Lappiniemi vill inte heller dra några slutsatser innan utredningarna är klara. Men för Proletären kommenterar han säkerheten på sin arbetsplats:

– Det är en del rost, och gallerdurkarna ser lite dumma ut.