Logga in

21-årig elektriker dödsstörtade på LKAB

Publicerad
15 aug 2018, 13:55

En elektriker vid Cranex som arbetade på kulsinterverket i Svappavaara dog efter att ha fallit genom ett gallergolv den 27 juli. “Vår sorg och vår saknad är enorm” säger kvinnans syster.

– Vår sorg och saknad är enorm, en saknad som kommer att vara en del av resten av våra liv.

Det säger den döda 21-åringens syster till Tidningen Elektrikern som har en längre intervju med de anhöriga.   

”Hon var väldigt glad och vänlig och hjälpsam och humoristiskt, men också modig. Hon var liksom guld. Hon förgyllde alla sammanhang hon fanns i.”

Den döda elektrikerns syster.

Den 21-åriga kvinnan var elektriker på Cranex som gjorde installationsarbeten åt LKAB på kulsinterverket i Svappavaara. Olyckan inträffade när 21-åringen och en kollega gick över ett golvplan av gallerdurkar, 1×1 meter. De går flera gånger över gallergolvet för att hämta material från bilen, på tredje vändan hör kollegan hur hon ropar till. När han vänder sig om har hon och en ruta i durken ramlat fem meter ned på ett transportband. Det berättar  21-åringens mamma till Elektrikern.

Larmet om olyckan i Svappavaaragruvan kom vid 10:30-tiden fredagen den 27 juli. Kvinnan flögs med ambulanshelikopter till sjukhus efter att första hjälpen gjorts på plats av en kollega, det skriver Aftonbladet.

Kvinnan hade pluggat el på gymnasiet, något hon såg som en framtidsbransch. Hon gick ut 2016 och trivdes bra på Cranex, men till hösten skulle hon ha börjat arbeta som lärare på elprogrammet i Kiruna, skriver Elektrikern.

– Hon var väldigt glad och vänlig och hjälpsam och humoristiskt, men också modig. Hon var liksom guld. Hon förgyllde alla sammanhang hon fanns i. Hon njöt av livet, hon hade en livsgnista som var beundranvärd säger kvinnans syster till tidningen.