Logga in

Hagbergs höjdare: Elfelen du inte vill missa!

Publicerad
25 jun 2018, 07:00

Hemmafixarens miss med stickproppen, vägguttaget som överraskade och fasskenan som glappade. Spana in vårens populäraste elfelsanalyser.

I april fick Elinstallatören en egen expertkommentator: elektrikern, elfelsgrundaren och yrkesläraren Henric Hagberg. Sedan dess har han analyserat en rad omdiskuterade inlägg från Facebookgruppen Elfel. Här är de fem som lockat flest läsare:

1 Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas
Byta stickpropp får ”hemmafixaren” göra själv. Men det gäller att veta hur det ska göras, annars kan stickproppen bli livsfarlig. Den här hemmafixaren hade riktigt dålig koll. 

2 Rogers fynd förbryllade Elfel
Under en bostadsrenovering stötte elektrikern Roger Edén på något som var både förvånande och farligt. Henric Hagberg förklarar varför vägguttaget, som ser ut som ett vanligt uttag för 230 V, har spänningen 400 V.

3 Brandrisk – eller inte?!
Att hålla isär 2-fas och 3-fas är en klassisk utmaning för elinstallatörer. Vid inkoppling av spisar gäller det att ha koll. Kommer den här spisens elektronik att brinna upp när stickkontakten sätts i uttaget? Henric Hagberg ger besked.

4 Är en skruv lös – eller saknas den?!
Bilden på en brännskadad elcentral fick fart på medlemmarna i Elfel. Det här felet visade sig handla om hur fasskenan har anslutits på dvärgbrytarna. 

5 Därför duger inte eltejp som beröringsskydd
Det är inget snack om att fasskenor får upp pulsen på er läsare. Den här gången handlar analysen om yrkesmannaskap och arbetsmiljö snarare än om kortslutning och brandrisk.