Logga in

Svanström: Jag tycker synd om Martin Timell

Publicerad
17 apr 2018, 08:25
| Uppdaterad
24 feb 2021

Håkan Svanström syntes i nästan varenda hemmafixarprogram i tv. Väckte känslor och skapade debatt. Men så försvann han ur rutan. Elinstallatörens chefredaktör fångade Sveriges mest kände elektriker efter en simtur för att fråga vart han tagit vägen.

– Jag har tackat nej till alla tv-produktioner nu för det behövs inte längre. Vi gör i stället egna filmer och publicerar i våra kanaler. Jag har anställt en inslagsproducent från Arga snickaren som jobbar heltid med våra filmer.

Läs mer: Svanström svarar på kritiken mot Fuskbyggarna

Har det gått bra för företaget tack vare tv-framträdandena?
– Vår logga, våra bilar och personalen syntes i flera tv-produktioner, men det var mycket jobb och pengarna fick tas direkt ur kassaflödet. Med facit i hand var det väl investerade pengar. 2017 gjorde vi vårt bästa resultat hittills med en miljon i vinst på en omsättning på 28 miljoner.

Det låter ändå inte som någon jättevinst?
– Nej, men det är inte det viktiga. Vi ska ha en bra känsla i företaget, det ska kännas som det familjeföretag vi är. Och jag lägger fortfarande mycket pengar på marknadsföring. Förutom våra egna filmer lägger vi pengar på Google-annonsering.

Många försvarar Svanströms misstag

– Jag har tackat nej till alla tv-produktioner nu för det behövs inte längre.

Elinstallatörens mest lästa artikel 2017 handlade om att du sa fel i tv. Hur tog du kritiken?
– Ja gud, det skrevs spaltmeter. Jag märkte direkt att jag sa fel i en stressig inspelningssituation så vi tog om. Sedan använde de scenen med felsägningen. Men jag bryr mig inte. Jag har haft firma i 30 år och om någon verkligen tror att jag inte vet hur en jordfelsbrytare funkar så får de väl tro det.

Mer fel i tv: Såg du också el-missarna nyligen i TV4?

Men är det tufft med kritiken?
– Nej, nej. Jag har lärt mig att alla negativa människor finns som motvikt till det positiva. Och jag vet att Google känner av allt som skrivs och det påverkar rankingen positivt. Så jag kan bara skratta åt det.

Därför får Svanström så mycket stryk

Du verkade trivas med tv-rollen?
– Jodå, det var kul. Och jag har blivit kontaktad av produktionsbolag efter det. Varför ska jag bara vara sidekick till andra? Jag kan inte säga så mycket om framtiden ännu men det finns saker på gång. Jag känner ju mycket folk och vet vad produktionsbolagen söker.

– Jag har haft firma i 30 år och om någon verkligen tror att jag inte vet hur en jordfelsbrytare funkar så får de väl tro det.

Du jobbade mycket med Martin Timell som försvann från rutan efter anklagelser om sexuella trakasserier. Hur var det där för dig?
– Vi är goda vänner men jag vet ingenting om det som det skrivs om och tycker mest synd om honom. Han är dömd och avrättad i media.

Kolla in när Timell och Svanström var gäster i Elstudion

Du är gift och har fyra egna vuxna barn och barnbarn. Pratar ni mycket om värderingar?
– Ja, det är alltid uppe till diskussion hemma. Mycket i den allmänna debatten har ju handlat om sexuella trakasserier och det är självklart inte okej. Varje normalt funtad människa vet hur man beter sig.

Vad är det största problemet i branschen?
– Det är all fusk och skit. Skojare som utsätter människor för fara.

Läs mer om vad Svanström tycker om fusket: ”Respekten för el är noll och intet”

Du för en kamp mot fusket, filmar och lägger ut. Vad driver dig till det?
– Jag tycker bara att det är ruttet. Någon vill tjäna så mycket pengar som möjligt genom att utsätta andra för livsfara. Hur svårt kan det vara att anlita en riktig elektriker för elarbeten?

– Hur svårt kan det vara att anlita en riktig elektriker för elarbeten?

Varför blev du själv elektriker?
– Farfar var det och pappa elingenjör och elektriker så jag har aldrig haft något annat i sikte.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag kan göra människor nöjda genom att leverera det de vill ha.

Och det sämsta?
– Att det finns så många skojare i branschen och kunder som till och med planerar för att inte betala för jobb.

Elfelen på svenska hotell – hela listan

Du har filmat med dold kamera och hängt ut människor och företag. Du har inga betänkligheter för det?
– Nej inte alls. Absolut inte om någon gör fel. Om jag har rätt och dom har fel så gör jag gärna det. Men företag har ju försökt att komma åt mig för det blev ett jäkla surr när jag hade 200 000 visningar på ett inslag.

– Företag har ju försökt att komma åt mig för det blev ett jäkla surr när jag hade 200 000 visningar på ett inslag.

Hur ser dina planer ut för firman och dig själv de närmsta tio åren?
– Företaget är lagom stort nu, känslan av familjeföretag får inte gå förlorad. En liten expansion blir det naturligt då vi får fler uppdrag men det ska ske med bibehållen kvalitet. För egen del trappar jag väl ner så småningom för att få mer tid med familjen. Jag har ett fullt utrustat fartyg som vi kanske åker runt Sverige med och lägger till där det passar.

“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Kommer du att klara ta det lugnt, du verkar ha en otrolig energi?
– Ja, så är det. Solsemester eller långa middagar är inget för mig, jag blir snabbt uttråkad. Högstadiet i skolan var inte heller min bästa period. Det där är intressant förresten! Jag har försökt dra i gång ett projekt för att få ut dom skoltrötta i arbete i stället.

FAKTA

Håkan Svanström

Ålder: 55

Familj: Fru, 4 vuxna barn och 8 barnbarn.

Bor: Villa i Norrköping men är 90 procent av tiden i Stockholm.

Utbildning: Var fartygselektriker i flottan, 2-årigt gymnasium till elektriker och läste in behörighet på statens skola för vuxna.

Karriär i korthet: Jobbade som elektriker på mindre firmor. Lade grunden till min egen firma 1991, jobbade i Tyskland några år och startade nuvarande firman 2001.

Vad är det första du gör på morgonen?
– Gör min mattermos med gulaschsoppa eller köttfärssås, sen packar jag träningsväskan.

Ditt senaste hemmafix?
– Bygger om köket i det tidigare vardagsrummet hemma i Norrköping.

Vad ligger på nattduksbordet?
– Min mobiltelefon med ljudböcker i och mitt headset.

Dold talang?
– Jag målade oljetavlor under sju år, sålde allt och levde gott på det.

Hur sportar du helst?
– Jag simmar två–tre gånger i veckan med tränare.