Bild från TV4-programmet Bygglov

Såg du också el-missarna i TV4?

Ett elskåp inbyggt i en altan skymtar förbi i senaste avsnittet av tv-programmet Bygglov. Ett klassiskt regelbrott som inte borde få synas i tv, menar installatörer i Facebook-gruppen Elfel.

Under några sekunder visas arbetet med ett elskåp i säsongens sista avsnitt av tv-programmet Bygglov (15 mars). En familj i värmländska Uddeholm får en ny, stor altan som även ska fungera som scen vid deras musikträffar.

Familjen blir glad över den stadiga och mysiga altanen som byggänget, anlitat av TV4, fixar åt dem. Men elinstallatörer som ser på programmet reagerar på att elskåpet felaktigt byggs in i altanen.

Mer fel i tv: Svanström svarar på kritiken mot Fuskbyggarna

– Det finns krav på cirka en meters betjäningsutrymme framför elcentraler och det uppfylls inte här. De borde inte ha byggt altan där, alternativt gjort ett större utrymme runt skåpet eller flyttat det, säger Marcus Eklånge Gindemo, elektriker hos Eklånges Elektriska i Eskilstuna kommun.

Ännu mera fel i tv: SVT om fulelen i Det sitter i väggarna

– Det finns krav på cirka en meters betjäningsutrymme framför elcentraler och det uppfylls inte här.

Marcus Eklånge Gindemo

Inläggen i Elfel påtalar även andra missar i installationen: Enligt Ronnie Lidström är allvarligaste felet att fasskena använts i ett utrymme där det finns risk för kondens.

Kabeln för inkommande nolla från jordskenan till jordfelsbrytaren har också fel färg. I stället för blå är den grön-gul.

Kunden distraherade – elektriker fick strömgenomgång

”Även erfarna elektriker gör detta fel. Nu tycker jag att man kan kräva lite mer av en ”tv-elektriker”. Ska ens installationer visas i tv borde man väl dubbel- och trippelkolla att allt är rätt och korrekt in i minsta detalj?” skriver Ronnie Lidström som även skapat ett forum på fluxio.se för diskussioner kring elfel i tv-program.

Elfelen på svenska hotell – hela listan

”Det enda man kan säga om bilden är att skåpet har blivit inbyggt och det är inte regelmässigt rätt. Detta påpekade jag, men tyvärr lyssnade ingen på det.”

Andreas Andersson, projektledare

Projektledaren Andreas Andersson från Comne Work, som gör installationen, försvarar sig med att arbetet utförs under tidspress och inte är färdigt när tv-programmet visas. Han tror inte att elnätsägaren hade godkänt placeringen av skåpet, om det funnits tid att skicka in en anmälan.

”Det enda man kan säga om bilden är att skåpet har blivit inbyggt och det är inte regelmässigt rätt. Detta påpekade jag, men tyvärr lyssnade ingen på det.” skriver Andreas Andersson.

Tokerier med skarvbox: ”Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Ronnie Lidström menar att altanens placering runt elcentralen snarare är ett byggfel än ett elfel. Marcus Eklånge Gindemo tycker att installatören borde ha stått på sig och sagt ifrån.

– Om nätägaren får syn på den här installationen får den troligen göras om, och det blir husägaren som får betala, säger han.

Fler nyheter