Logga in

Här ökar installationsbranschen – trots att bostadsbyggandet minskar

Publicerad
11 apr 2018, 09:21
| Uppdaterad
24 feb 2021

Efterfrågan på installationstjänster är fortsatt hög. Fler tillväxtområden pekas ut i Installatörsföretagens nya konjunkturrapport.

Visst berörs även installationsbranschen när bostadsbyggandet faller. Men inte alls i samma omfattning som exempelvis byggföretagen. Det slår Installatörsföretagen fast i vårens konjunkturrapport.

För elföretagen är tele-och säkerhetsinstallationer en fortsatt positiv sektor. Inom samtliga sektorer förutom nyproduktion är efterfrågan fortsatt hög och till och med ökar framför allt i år. Under 2019 räknar Installatörsföretagen med att efterfrågan planar ut men stannar kvar på samma höga nivå.

Läs mer: Saknade personalliggare – så mycket får entreprenören böta

– Det talas mycket om avmattningen inom bostadsbyggandet, men för installationsbranschen är det inget man ska överdriva. Nybyggnation av bostäder utgör ungefär en fjärdedel av omsättningen på VS-installationer och en åttondel på elinstallationer, säger Reijo Mustonen, som är expert på branschekonomi på Installatörsföretagen.  

Han berättar att installationer för tele-, data- och säkerhet är mer än dubbelt så stora som elinstallationer i nybyggnation. Den sektorn väntas också fortsätta att växa i en takt som mer än väl uppväger en minskning av nyproducerade bostäder. Även inom VS-området väger andra sektorer upp det tapp som sker inom nybyggnation, med den största ökningen inom offentlig sektor.

Digitalisering och hållbarhet är två andra faktorer som håller installationsbranschen på plus, enligt rapporten.

– Att den nya tekniken vävs in i samhällets olika funktioner lockar fler och fler.  Hållbarhet efterfrågas av konsumenten som blir allt mer miljömedveten och tänker på energibesparingar, säger Reijo Mustonen.

Fakta:

  • Under 2017 uppgick installationsmarkanden till 131,6 miljarder kronor.
  • Under 2017 växte elinstallationssektorn från 84,2 miljarder kronor till 86,2 miljarder kronor.
  • De tre största sektorerna är industriinstallationer (25,8 Mdkr), tele-, data- och säkerhetsinstallationer (23,9Mdkr) samt nybyggnation av bostäder (10,1 Mdkr).
  • Positiv tillväxt under 2018 väntas i Västra Götaland (9%), Stockholm (3%) medan en svag negativ utveckling (-1%) väntas i Norrland och Skåne.
  • Motsvarande utveckling för värme och sanitetsinstallationer är en tillväxt från 44,8 miljarder kronor till 45,5 miljarder kronor.