Logga in

Får det verkligen se ut så här?

Publicerad
11 apr 2018, 12:50

Den utstickande kabeln upprör och triggar många kommentarer på Facebook. Är det okej att lämna en kabel på det viset?

En av de boende i det nybyggda huset på Nissabogatan i Halmstad fick syn på kabeln när han kom hem från gymmet en torsdagkväll. Morgonen därpå, vid 7-tiden, hängde starkströmskabeln med skalade ändar fortfarande ut över trottoaren.

Några meter bort från kabeln finns ett nytt serviceboende och många äldre med rullatorer går på trottoaren. Åt andra hållet på gatan finns en inhägnad byggarbetsplats.

Läs mer: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn

– Jag är elektriker så jag såg att det inte var någon fara, eftersom kabeln inte var spänningssatt. Men många andra boende på gatan gick omvägar runt kabeln. De visste ju inte om det var farligt eller ej, säger Ulf Axelsson som tagit bilden.

”Det är verkligen höjden av lathet. Att ta hand om kabeln direkt tar inte lång tid. Jag är förvånad att vissa försvarar det här.”

Ulf Axelsson, elektriker och boende i området.

Oavsett varför kabeln hänger som den gör (den kan ha varit instoppad bakom exempelvis en stupränna och glidit loss) så tycker Ulf Axelsson att det är slarvigt att lämna en kabel så.

– Det finns inte på kartan. De borde åtminstone ha satt över en plastpåse och tejpat fast kabeln, säger han.

Läs mer: Påstods att en elektriker hade gjort det

Bland kommentarerna på Facebook finns dock andra uppfattningar: ”Men herregud va är problemet? Helt vanlig byggström skulle jag gissa. Finns inte minsta konstigt med att det ser ut sådär” lyder en kommentar.

”Det här är inget elfel.”

Johan Gustafsson, avdelningschef Bravida Prenad.

Andra menar att det troligen blivit ett glapp mellan tidpunkten då nätägaren kopplat ur byggströmmen och uppföljningen från ansvarigt byggföretag. Om strömmen koppats bort sent på eftermiddagen fanns ingen kvar på plats som kunde ta hand om kabeln.

”Med all sannolikhet är det nätägaren som kopplat ur kabeln. Varför skulle han göra sådant arbete som inte åligger honom?” menar någon i Facebook-tråden.

Den inställningen är inte acceptabel tycker andra kommentatorer, däribland Ulf Axelsson.

– Det är verkligen höjden av lathet. Att ta hand om kabeln direkt tar inte lång tid. Jag är förvånad att vissa försvarar det här, säger han.

Läs mer: Efter branden i elcentralen – är en skruv lös?

Risken för elektrisk fara på grund av induktion eller influens är inte heller helt utesluten, menar en kommentator. Denne får genast mothugg av en person som skriver att ”En kabel kan inte bli farlig om den inte är i en bunt med andra med hög ström”.

Kabeln är numera ihoprullad och ställd bakom elskåpet.

Elinstallationsföretaget som arbetar med fastigheten är Bravida Prenad i Halmstad. Avdelningschefen Johan Gustafsson känner inte till detaljerna kring den omdiskuterade kabeln, men menar att det inte är farligt att en urkopplad byggelskabel blir hängande i några dagar.

– Det här är inget elfel, säger han.