Logga in

”Du kan dra isär kablarna flera cm och ljusbågen fortsätter elda”

Publicerad
12 mar 2018, 08:32

Håller du avståndet mellan DC-kablarna? Det finns flera missförstånd om ljusbågar i solcellsanläggningar. Så lätt uppstår de.

Hur kan spänningen bli så hög att en ljusbåge uppstår? Flera läsare har reagerat på Länsförsäkringars filmklipp där en ljusbåge bildas mellan två DC-kablar i en solcellsanläggning. Vi reder ut frågan med hjälp av Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin.

Läs mer: DC-kabel blir livsfarlig gunga för barn

Man brukar säga att el hoppar 1 mm/kV. Ljusbågen i filmen är 3 centimeter, och det skulle kräva en spänning på 30 kV. Hur hänger det ihop?
– Att det krävs ungefär 1 kV för att skapa en ljusbåge på 1 mm stämmer, men enbart för växelspänning. Problemet är att likström och växelström beter sig på olika sätt. I en 50 Hz växelspänning är ju spänningen och strömmen noll hundra gånger per sekund. Då slocknar ljusbågen om inte spänningen är hög.

– Solceller ger däremot likspänning, och är det är mycket besvärligare att hantera när det gäller ljusbågsrisker. Spänningen är konstant och går aldrig ner till noll Volt. Då kan en stående ljusbåge uppstå vid ganska låga spänningar. Du kan dra isär kablarna flera centimeter och ljusbågen fortsätter att elda, säger Fredrik Byström Sjödin.

Läs mer: Alla Åkes solceller blev stulna

Hur hög spänning kan det vara i DC-kabeln från solpaneler?
– En ensam solpanel har inte så hög spänning, men panelerna seriekopplas i långa strängar som får en sammanlagd likspänning på flera hundra volt. Man brukar försöka hålla sig under 1000 volt växelspänning och 1500 volt likspänning för då räknas solcellsinstallationen som en lågspänningsanläggning. Men det är inte ovanligt att ha en likspänning på 900 volt på en sträng. Därför är det inte konstigt att en ljusbåge kan uppstå mellan två skadade strängkablar, säger Fredrik Byström Sjödin.

Länsförsäkringar Skåne gjorde filmen för att visa vad som kan hända om kablar skadas av en vass kant eller gnagande råtta. Vad är ditt råd för att undvika det?
– Använd mekaniska skydd som klarar gnagare, snöskyfflar, sotare och annat. Och lägg inte kablarna för nära, cirka 10 centimeters avstånd kan vara lagom, säger Fredrik Byström Sjödin.