Logga in

”Fantastiskt att en tidning vill ta över”

Publicerad
12 feb 2018, 10:00

Facebookgruppen Elfel har nått 50 000 medlemmar! Elinstallatören tog över redaktörskapet för i april 2016 och sedan dess har antalet medlemmar strömmat till i fast takt. Läs här en favorit i repris om hur gruppen startades för snart fem år sedan av elinstallatören Stefan Hjerpe Mårtas som snart fick hjälp av yrkesläraren Henric Hagberg.

Det ska bort! Bort! Bort! Bort! 

När Henric Hagberg rensar inlägg i Facebookgruppen Elfel låter det: ”Bôrt, bôrt, bôrt!” på hans breda västgötska.

Henric är den ena halvan av duon som har byggt upp gruppen till vad den är i dag. Men det var Stefan Hjerpe Mårtas som startade gruppen. Stefan och hans kompisar hade för vana att skicka bilder på elfel till varandra med sina mobiler.

Läs också: Därför tar Elinstallatören över Elfel

En Facebookgrupp blev ett naturligt nästa steg. Stefan hade tidigare jobbat nästan tio år på Nea-gruppen och mot slutet allt mer fackligt.

– När jag startade Elfel var det genom att bjuda in kompisar som jag kände från facket. Jag var aktiv i Elektrikerna när jag jobbade på Nea och det var genom ett centralt representationsskap som jag hade träffat Henric. Efter några månader hade gruppen bara 30–40 medlemmar och det var först när Henric började bjuda in folk aktivt som det tog fart.

Mer elfel: Tre gånger elfel – i duschen

Förra året gick tillväxten i rekordfart, från dryga 10 000 till knappa 20 000 medlemmar.

– Intresset för den här gruppen säger mycket om den yrkesstolthet som finns bland elektriker. Vi har en käpphäst i den här branschen och det är att el är farligt och att hemmafixare ska hålla sig undan, säger Henric Hagberg.

– Intresset för den här gruppen säger mycket om den yrkesstolthet som finns bland elektriker. Vi har en käpphäst i den här branschen och det är att el är farligt och att hemmafixare ska hålla sig undan.

Henric Hagberg

Armaturbyte 72 meter upp i 11 minusgrader

Varje dag rullar minst ett tiotal inlägg förbi i flödet på Elfel. Alla ska hålla sig till gruppens regler annars skickas inläggen obönhörligen ”bôrt” och det är mest Henric som gör det ­jobbet. Stefan startade visserligen Elfel, men efter att ha blivit uppsagd från Nea och läst in allmän behörighet startade han företaget Mårtas El. Nu har han fyra anställda och tiden räcker inte till för honom. Henric Hagberg har en annan situation. Efter sju år som elektriker valde han en ny bana som yrkeslärare och jobbar nu på el- och energiprogrammet på Ållebergsgymnasiet i Falköping.

Elkoppling revs efter anmälan från Elfelsmedlem

– Utbildningen till elektriker är tuff och när du har gått den förväntas du kunna ta ansvar för installationer som – om de blir fel – kan orsaka dödsfall. Jag tror den starka yrkesstoltheten i branschen kommer därifrån, säger han.

Riskinstallation i ännu ett varuhus

Stefan och Henric uppskattar att bara hälften av Elfels medlemmar i dag är elare, men de kontrollerar å andra sidan inte vilka som går med. Däremot tar de tydligt ställning om någon ställer frågor om hur de ska göra ett arbetsmoment. Det riskerar nämligen att uppmuntra hemmafixare till obehörigt arbete med el.

– Utbildningen till elektriker är tuff och när du har gått den förväntas du kunna ta ansvar för installationer som – om de blir fel – kan orsaka dödsfall. Jag tror den starka yrkesstoltheten i branschen kommer därifrån.

Henric Hagberg

– Vi tror att de som är med i gruppen och inte är elektriker snarare påverkas till att anlita proffs när de ser vilka fel som kan uppstå om man inte kan sina saker, säger Henric Hagberg.

Så mycket får campingägare betala för brister i elsäkerhet

Trots grundarnas fackliga bakgrund har de varit tydliga med att gruppen inte är ett diskussionsforum utan är till för att dela bilder.

– Det kan skära i hjärtat på mig när jag raderar ett inlägg om övertidsersättning – för det är en viktig diskussion. Men den får föras någon annanstans. Ibland behöver vi en lägereld
i branschen snarare än en möteslokal, säger Henric Hagberg.

Lucka 6 i Elfelskalendern: ”Vad är det för skit ni säljer?”

Stefan Hjerpe Mårtas, som själv gjort resan från anställd och fackligt aktiv till småföretagare med egna anställda och eget medlemskap i Elektriska installatörsorganisationen EIO, är glad åt den stora blandningen på folk.

– Det är många med egna firmor och allmän behörighet, men också mängder av montörer. Det känns som en neutral plats som blivit förskonad från propaganda. Samtidigt tycker jag att de diskussioner som utgår från bilderna är väldigt bra. Jag är själv med och diskuterar och lär mig väldigt mycket.

– Det är många med egna firmor och allmän behörighet, men också mängder av montörer. Det känns som en neutral plats som blivit förskonad från propaganda. Samtidigt tycker jag att de diskussioner som utgår från bilderna är väldigt bra.

Stefan Hjerpe Mårtas

”Vänta! Jag måste ta ett kort!”. Stefan har precis lagt ner värmekabel för golvvärme och hans kolleger kommer med flytspacklet. Han behöver ta bilder för dokumentationen som gör att kunden kan få garanti på golvet.

Stor publik när Elfel-veteran möter Svanström i panelsamtal

Intervjun har redan fått skjutas upp ett par gånger och nu fångar vi honom ute på jobb. När tiden inte räcker till – och det här är inte killen som vill flytta in på kontoret och skicka fakturor på heltid – så har Elfel fått stå tillbaka. När Elinstallatören nu tar över redaktörskapet för gruppen så är det välkommet.

Nyrenoverad villa full av elfel: ”Skrämmande brister i elanläggningen, mycket som var helt regelvidrigt”

– Det känns superpositivt, säger Stefan Hjerpe Mårtas.

Henric Hagberg som dragit det stora lasset med att godkänna nya medlemmar och ta bort inlägg som inte hör hemma i Elfel är också positiv.

– Det är helt fantastiskt att en hobbygrej som den här gruppen är något en tidning vill ta över, säger Henric.

– Det är helt fantastiskt att en hobbygrej som den här gruppen är något en tidning vill ta över.

För honom har gruppen blivit en plattform i arbetet likväl som en mötesplats.

Här är hela listan på elfelen i Nybrovillan

– Det känns som att cirkeln är sluten när jag kan ta med mig bilder från Elfel direkt in
i klassrummet och det skapar jättebra diskussioner med eleverna om vilken sorts elektriker de vill vara, säger Henric Hagberg.

Själv har han också lärt sig av den kollektiva visdomen i gruppen. Nyligen diskuterades varför man inte ska kapa fasskenor med bågfil.

– Jag vågar knappt erkänna det, men det har jag själv gjort fel på, säger han och fortsätter.

– Sågar du av fasskenan så blir det kopparspån i snittytan, slaggprodukter som kan ge en kortslutning, speciellt i kombination med fukt. Därför ska du dra ut dem ur plasthållaren och klippa av dem med avbitartång. Det här lärde jag mig genom Elfel, säger Henric Hagberg.

FAKTA

Därför tar ­Elinstallatören över Elfel

Stefan Hjerpe Mårtas och Henric Hagberg lämnar nu ifrån sig en grupp de lagt mycket tid på att bygga upp. Dels är det svårt att få tiden att räcka och dels brinner både Stefan och Henric för elektrikeryrket och att utveckla branschen.

– För att inte Elfel ska ­stagnera måste man jobba utanför Facebook. Elinstallatören kan publicera bilder i sin tidning som bidrar till debatten om olika elfel och varför de uppkommer. Det handlar om att ställa större frågor om utmaningar inom elsäkerhet, om hårdare tag mot hemmafixare och fulel och att få den tyngd som en tidning kan ge, säger Henric Hagberg.