Logga in

Efter elolyckan: Skolan saknade hjärtstartare

Publicerad
12 feb 2018, 11:18

En elev på el- och energiprogrammet skadades allvarligt vid en strömgenomgång på en gymnasieskola i Gällivare. Lärarna fick göra hjärt- och lungräddning – skolan saknade hjärtstartare.

Olyckan inträffade på torsdagsförmiddagen på Välkommaskolan i Malmberget i Gällivare kommun. Eleven som går på el- och energiprogrammet skulle göra en felsökning vid en laboration men något gick fel och han fick elström genom kroppen. Det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Av någon anledning var kablarna strömförande under kopplingsarbetet och det ska de inte vara. Det är väl här vi tror att något gått fel, säger Bert-Olov Ström, som är gymnasiechef vid Lapplands gymnasium till SVT.

”Av någon anledning var kablarna strömförande under kopplingsarbetet och det ska de inte vara.”

Bert-Olov Ström, gymnasiechef 

Eleven föll ihop medvetslös, men en skolkamrat fick loss honom och två lärare påbörjade hjärt- och lungräddning. Efter tio minuter var räddningstjänsten på plats, och eleven fördes i ambulans till Gällivare sjukhus där han fick vård på intensivvårdsavdelningen. Hans skador var allvarliga, men tillståndet var stabilt, uppgav Region Norrbotten på torsdagen.

Dagen efter elolyckan visade det sig att Välkommaskolan saknade hjärtstartare.

– Vi har hjärtstartare på andra skolor, men inte på Välkommaskolan. Sen kan man bara spekulera i hur lång tid det hade sparat eftersom räddningstjänsten kom till olycksplatsen så snabbt. Men för att alla ska känna trygghet i fortsättningen så ska vi installera en hjärtstartare även på Välkommaskolan, säger Bert-Olov Ström till SVT Nyheter Norrbotten.

Kommunen erbjuder erbjuds samtalsstöd till de elever och lärare som vill ha det. Polisen har genomfört en undersökning på platsen och har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka. Samtidigt tillsätter Lapplands gymnasieskola en egen utredning. 

Läs mer: 20-åring överlevde elolycka i ställverk