Logga in

Höga böter för ljusbågsolycka

Publicerad
6 nov 2017, 10:34

Över en miljon kronor i böter utkrävs av de två företag som var ansvariga vid en arbetsplatsolycka utanför Galleria Axet i Nyköping sommaren 2013.

Ett permanent cykelställ skulle flyttas i samband med ombyggnationen av Galleria Axet i centrala Nyköping 2013. En byggjobbare råkade då borra sönder en starkströmsledning i marken, vilket gjorde gallerian och flera hushåll strömlösa.

Elstudion: Man såg hur Gustav blev en låga

När en snickare skulle kontrollera om det var borrningen som orsakat strömavbrottet träffades han av en ljusbåge. Chockade ögonvittnet berättade att det slog lågor runt mannen. Den då 37-årige snickaren fick allvarliga brännskador och opererades flera gånger.

Efter händelsen har de två ansvariga byggföretagen stämts av åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Enligt domen som presenterades i Nyköpings tingsrätt i dag, 6 november, har den skadade mannen fortfarande svåra psykiska besvär efter olyckan. Det är tveksamt om han kan komma tillbaka till arbetet.

De två byggföretagen döms till vardera 600 000 kronor i böter. Tingsrätten går på åklagarens linje och menar att företagen inte kontrollerat om det fanns elledningar i marken innan arbetet påbörjades. Byggjobbarna var inte heller tillräckligt utbildade för arbetsuppgiften.

Efter olyckan i ett högspänningsställverk i Lerum: Vem får du lämna ut nycklar till