Logga in

Här installeras 450 kilowattsladdarna

Publicerad
23 nov 2017, 09:27

Göteborg Energi köper två laddstationer för stora elbussar. Två nya bussar ska visa upp den senaste tekniken i samband med Volvo Ocean Race i juni nästa år och sedan ska bussarna trafikera linje 16 som har både laddinfrastruktur och hållplatser för hög trafikkapacitet.

ABB:s två OppCharge-laddare om 450 kW ska installeras våren 2018 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Eriksbergstoget på linje 16 i Göteborg. Där kommer två av Volvos elprototypbussar köras. Både Göteborg och Stockholm har haft testlinjer de senaste två åren. Göteborg på linje 55 i projektet ElectriCity.

 

”De flesta elfordon borde inte få anslutas till nätet”

ABB:s OppCharge-system bygger på en pantograf som sänks ned mot bussens tak.

– Att laddningen går så snabbt är avgörande för att kunna hålla trafiken igång och öka passagerarkapacitet.

Det säger Fredrik Persson, projektledare vid Göteborg Energi. När ElectriCity-projektet startades talades om de nya möjligheter som utsläppsfri busstrafik medger, som att en hållplats byggdes inomhus till exempel.

 

Lyktstolpen laddar elbilen