Logga in

Installatörsföretagen lämnar walk-over i telekom-VM

Publicerad
10 okt 2017, 09:30

I mer än 20 års tid har EIO sponsrat två elgrenar i Yrkes-VM: Elinstallation och Telekom. Men på VM i Abu Dhabi nu i oktober stöder Installatörsföretagen inte längre telekomgrenen. Elinstallatören ställer fem frågor till Jens Albrektsson på Installatörsföretagen.

Varför deltar Installatörsföretagen inte i telekom i Yrkes-VM?

Jens Albrektsson.

–      Nu när EIO har gått ihop med VVS Företagen så har vi beslutat att satsa på de två största yrkena i respektive grupp. Det är elinstallation och VVS, säger Jens Albrektsson, som är chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, IN.

 

Läs mer: Simon Franzén försvarar de svenska färgerna i telekom

 ”Vi har tävlat i 20 års tid och kan inte se att tappet för yrkesutbildningarna har bromsats.”

Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, IN.

 Beslutet har väckt viss irritation. Telekom ingår väl också i IN:s paraply?
–       Jo, men vi väljer att fokusera på två yrken och att försöka bli så bra som möjligt på dem. Elinstallation och VVS är dessutom grenar som är tydligare att kommunicera till allmänheten. Alla vet vad elektriker och VVS-montörer är.

–       När det gäller smala yrken är nog inte attraktionsfrågan den största utmaningen. Problemet är att för få skolor erbjuder utbildningar till exempelvis teletekniker. Nu kommer Skolverket att starta en försöksverksamhet för att komma till rätta med problemet. IN har anmält sitt intresse för att delta i den försöksverksamheten så att även smala yrken får sin kompetensförsörjning.

Läs mer: Svenske telekommedaljören slog Japans mästare

Kommer Installatörsföretagen att stödja Elinstallation och VVS även i framtida EM och VM?
–       Vi kommer inte att delta i någon gren i Yrkes-EM i Budapest 2018. Men vi brukar inte delta i EM, i fjol var ett undantag när tävlingen avgjordes i Göteborg. Hur vi gör med Yrkes-VM 2019 finns det inga beslut om ännu. Vi tar en tävling i taget – ingenting är heligt, säger Jens Albrektsson.

Yrkesmästerskapen brukar ses som ett sätt att locka ungdomar till branschen. Hur ser du på det?
–       Visst är det många bäckar små. Men vi har tävlat i 20 års tid och kan inte se att tappet för yrkesutbildningarna har bromsats. Däremot har tävlingarna gjort ett bra jobb när det gäller att få upp yrkesutbildningar på den politiska dagordningen. Det har varit viktigt.

Hur tycker du att unga ska lockas till de här yrkena?
– Att höja kvaliteten på utbildningen är det viktigaste. Där jobbar vi bland annat med ETG-konceptet, som innebär en kvalitetssäkrad yrkesutbildning där eleverna gör sitt yrkesprov i samband med gymnasieexamen. Vi har även den årliga Kompetensbåten för yrkeslärare. Att den grundläggande behörigheten till högskolan kommer tillbaka 2019 är också viktigt, säger Jens Albrektsson.

Läs mer: Så tar du guld i Elinstallation