Logga in

Grattis Askersund till Sveriges första mikronät!

Publicerad
9 okt 2017, 16:22
| Uppdaterad
8 apr 2021

Solceller och batterilager ska jämna ut laster, optimera drift och skapa ett mer robust energisystem i Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersunds kommun. Det handlar till exempel om att använda batterilager när elbilar laddas för att minska effektuttaget. 

Solenergi från 600 kvadratmeter solceller, energistyrning och elbilsladdning i ett lokalt intergrerat system. Det här beskriver lösningen som precis invigts i Askersund där 12 000 kvadratmeter offentlig byggnad fått ett nytt mikronät som är det första i sitt slag i Sverige.

Elbehovet kan tillgodoses av solenergianläggningen eftersom solcellerna är kopplade till energilager. Batterierna kan jämna ut last, oprimera drift och bidra till hållbart, robust och kostnadseffektivt energisystem.

̶  Vi kan välja att ladda batterierna med ren solel när solen skiner, eller att ladda från elnätet när det till exempel är låg belastning på inkommande nät. Vi använder energin i batterierna för att ta hand om effekttopparna, exempelvis i samband med elbilsladdning, säger projektledare Lars-Göran Karlsson, Vattenfall Eldistribution AB.

Ett syfte med mikronätet i Askersund är att testa olika strategier för driften och på så vis lära sig hur ett batterilager med smart styrning kan bidra till bättre ekonomi och systemstabilitet. Det här handlar till exempel om att ta effekt från batterierna när elfordon laddas för att kunna sänka effektuttaget i elnätet. Det handlar också om att uttnyttja variationer i elpriser på elmarknaden.

Bakom projektet står förutom Vattenfall också Sustainable Innovation, Askersunds kommun och Energimyndigheten.