Logga in

Efter larmet: Solcellsinstallationer stoppas

Publicerad
20 sep 2017, 14:23

Förra veckan varnade Länsförsäkringar för felaktiga installationer av solceller. Nu stoppas arbetet med flera pågående installationer.

Länsförsäkringar och elektrikerförbundet slog i förra veckan larm om felaktiga installationer av solceller, som i värsta fall kan bli strömförande eller börja brinna.

Det rapporterade P4 Jämtland.

Nu har energibolaget Jämtkraft stoppat arbetet med flera pågående installationer, enligt ett uppföljande radioinslag.

Orsaken är att underleverantören har utfört elinstallationsarbete utan att vara registrerat hos Elsäkerhetsverket. Därmed uppfylls inte den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 1 juli.

Jämtkraft säljer kompletta solcellspaket där installationen ingår. Arbetet utförs av en underleverantör i södra Sverige, som i sin tur har anlitat ett lokalt byggföretag. Fram till nu har byggföretaget monterat såväl solceller som övrig utrustning samt dragit kablar. Men varken underleverantören eller byggföretaget finns registrerade hos Elsäkerhetsverket. Att ett registrerat elinstallationsföretag sedan har anlitats för att koppla in anläggningen till elnätet hjälper inte.

– De kan inte läka den skada som uppstått genom att det skett ett olagligt elinstallationsarbete innan de kom till platsen.
Elsäkerhetsverkets verksjurist Karin Sjöberg

– Det där företaget har rätt att koppla in. De är behöriga att utföra det arbetet, men de kan inte läka den skada som uppstått genom att det skett ett olagligt elinstallationsarbete innan de kom till platsen, säger Elsäkerhetsverkets verksjurist Karin Sjöberg till P4 Jämtland.