Logga in

Ledarskribent blir ny redaktör för Elektrikern

Publicerad
28 aug 2017, 13:14

I september får fackförbundstidningen Elektrikern ny redaktör och ansvarig utgivare. Anna Norling blir den som tar över spakarna efter Per Eklund som går i pension under hösten.

Anna Norling har arbetat som ledarskribent sedan 2011 på Arbetarbladet i Gävle. Den 4 september börjar hon det nya jobbet på Elektrikern i Falun.

– Efter många år som ledarskribent är det dags för något nytt. Det ska bli väldigt roligt och spännande med mer ansvar och nya arbetsuppgifter, säger Anna Norling.

Hon har ingen egen erfarenhet av elektrikeryrket, men däremot av fackligt arbete inom LO, Hotell- och restaurangfacket. Även Elektrikerförbundet ingår i LO och Elektrikern är förbundstidning.

”Tidningen kommer att synas mer digitalt och på fler ställen än i dag. Samtidigt är det viktigt att medlemmarna även i fortsättningen får en papperstidning i brevlådan, att de kan känna att nu kommer ’min tidning’.”

Anna Norling, ny redaktör för Elektrikern.

Vad blir ditt bidrag och fokus som ny redaktör för Elektrikern?

– Som ledarskribent har jag haft stort arbetsmarknadsfokus och skrivit många texter utifrån arbetstagarnas perspektiv. Mitt tidigare fackliga engagemang blir också värdefullt.

Vad är Elektrikerns viktigaste bevakningsuppgift?

– Att ta tillvara medlemmarnas intressen. Det handlar inte enbart om yrkesfrågor, utan även om vad som händer i omvärlden – nationellt och internationellt, framtidsfrågor med mera.

Finns det något i tidningen som du vill ändra på?

– Det är för tidigt att svara på. Det blir något som jag och redaktionen får mejsla fram efter hand. Säkert är i alla fall att det blir fokus på medlemmarna som läser tidningen.

I september börjar också en ny webbredaktör på Elektrikern – Christina Smedbakken från Aftonbladets sociala medier-redaktion. Hur tänker du kring det tillskottet?

– Det blir jättebra. Tidningen kommer att synas mer digitalt och på fler ställen än i dag. Samtidigt är det viktigt att medlemmarna även i fortsättningen får en papperstidning i brevlådan, att de kan känna att nu kommer ”min tidning”.

Satsningen på webben görs tillsammans med Målarnas facktidning, som produceras av samma redaktion men med en egen redaktör. Från september kommer redaktionen att bestå av fyra personer: Två redaktörer, en webbredaktör och en kombinerad fotograf och redigerare. Alla på redaktionen är anställda av Dala-Demokraten där också chefredaktören finns.