Logga in

Heter framtidens installatörer Ikea och Google?

Publicerad
4 jul 2017, 13:49

Med digitalisering kan installationsbranschen utvecklas och bli en del av framtiden, men det gäller att handla snabbt för att inte hamna i underläge mot företag utanför branschens gränser.

ALMEDALEN 2017. Ikea och Google – är de våra nya installations- och byggföretagen?

Det menade Johan Braw, vd på allmännyttiga Sölvesborgshem i Blekinge, och han blev inte heller motsagd under Svensk Ventilations paneldebatt i dag i Almedalen.

“När tar globala storföretag över bygg- och fastighetsbranschen” löd den officiella rubriken för debatten, som traditionsenligt hölls i Svensk Ventilations trailer i Visbys hamn. Men Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, förklarade att man från början hade velat namnge storföretagen med företagsnamn som vi alla känner igen, men förbjudits till det av Almedalsarrangörerna.

“Hinner bygg- och installationsbranschen digitalisera sig i egen regi eller låter vi globala företag hålla i taktpinnen eller rent av ta över”, löd rubrik nummer två.

Har du koll på IoT? Det bör du ha.

”När vi gör en digital kopia av den här världen och kan börja styra och mäta, det är då vi hittar nya affärslösningar, menade han.”

Hans Nyblom, affärsutvecklare Installatörsföretagen

Hans Nyblom.– Vad handlar då allt detta om? undrade moderatorn Anton Lecchi.

Hans Nyblom, affärsutvecklare på Installatörsföretagen menade att det handlade om
väldigt mycket.

– Fastigheter är ofta grottor vi går in i, där man ska göra allt själv, öppna dörrar och tända lampor. När kommer de att bli självgörande? Våra medlemmar har utfört väldigt lite molntjänster de senaste hundra åren, konstaterade han och tillade att installatörsarbete fortfarande är ett hantverk där man handgripligen skruvar fast saker.

– När vi gör en digital kopia av den här världen och kan börja styra och mäta, det är då vi hittar nya affärslösningar, menade han.

Mer från Almedalen 2017, Norges elbilsförutsättningar kör om Sverige.

”Digitaliseringen skapar fantastiska möjligheter för installatörssektorn. Ett av de områdena inom IoT som växer snabbast är ”preventive maintenance” (PM), att fixa saker innan de går sönder, exempelvis en vattenledning. Det skulle inte förvåna mig om vi snart har rör som talar om när det är dags att byta dem.”

Andreas Kristensson, Telenor IoT

En sådan ny idé kom direkt från Andreas Kristensson på Telenor IoT (Internet of Things):

– Digitaliseringen skapar fantastiska möjligheter för installatörssektorn. Ett av de områdena inom IoT som växer snabbast är ”preventive maintenance” (PM), att fixa saker innan de går sönder, exempelvis en vattenledning. Det skulle inte förvåna mig om vi snart har rör som talar om när det är dags att byta dem.

– Det finns också en möjlighet för Installatörsföretagen att ta en position och digitalisera fastigheter, menade han.

Johan Braw hänvisade till något så icke-digitalt som böcker.

Tre automationssystem varje elinstallatör borde känna till.

”Det är väldigt svårt att se världen med nya ögon, därför är risken stor att vi blir omkörda. Vi kommer bli utmanade, men inte av de företag som vi ser på banan i dag. Det handlar om nya aktörer med nya glasögon och en medvetenhet om det mänskliga psyket.”

Johan Braw, VD Sölvesborgshem

– Jag har mina Big4 som jag ofta slår i, Branson, Jobs, Elon Musk och Google. Enligt Google så kommer vi inte göra samma affär på ett bättre sätt, utan ställa affären i en annan position.Johan Braw.

– Det kommer att komma nya företag inom installatörssektorn och inom alla sektorer som inte ens behöver tjäna lika mycket som vi gör, eftersom de har lägre kostnader.

– Det är väldigt svårt att se världen med nya ögon, därför är risken stor att vi blir omkörda. Vi kommer bli utmanade, men inte av de företag som vi ser på banan i dag. Det handlar om nya aktörer med nya glasögon och en medvetenhet om det mänskliga psyket.

Nu är trådlösa hem här, men varför ligger då Sverige efter?