Logga in

SKL väljer modulfabrik för höga hus

Publicerad
28 feb 2017, 08:16

NCC och Lindbäcks bygg vann Sveriges kommuner och landstings upphandling och får nu ramavtal på att producera nybyggda bostadshus på mellan 4 och 6 våningar till alla Sveriges kommuner.

– Vi har ensamrätt på alla eljobb på Lindbäcks under tre års tid, säger Andreas Risberg på Bravida i Piteå.

Lindbäcks bygg har alltså tillsammans med NCC vunnit ramavtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL, och därmed kan alla Sveriges kommuner använda avtalen för nybyggnation av bostadshus mellan 4 och 6 våningar.

I juni fick Bravida ansvar för att göra alla eljobb åt Lindbäcks bygg under de kommande tre åren. I dag sysselsätter fabriken 10 montörer och ytterligare 10 jobbar på plats där bostadshusen uppförs.

Läs också: ”Vi jobbar mycket snabbare än på vanliga installationsjobb”

– Ramavtalet kan innebära att vi får rekrytera fler, eller att andra Bravidaavdelningar kan få mer jobb, säger Andreas Risberg.

Lindbäcks bygg inviger i slutet av december i år sin nya husfabrik som då var tänkt att smygas igång på halvfart. Det nya ramavtalet kan innebära att den snabbare får komma upp i högre produktionstakt berättar Andreas Risberg.

I början av februari blev det klart med SKL:s ramavtal för bostadshus mellan 2 och 4 våningar. Det vanns också av NCC men också av Hjältevadshus/Hultsfredshus, BoKlok, och Villa VIDA.

Syftet med de två ramavtalen är att råda bot på bostadsbristen som skriar i 240 av landets 290 kommuner där 94 procent av Sveriges befolkning bor.

– Vi har nu gett kommunerna goda verktyg att komma tillrätta med bristen på bostäder.

Det säger Lena Micko ordförande för SKL, Sveriges kommuner och landsting, som utfört upphandlingen.