Logga in

Världens första solcellsväg i drift

Publicerad
9 jan 2017, 10:38

Sugen på att köra på solceller? Styr då kosan mot franska Normandie där en kilometerlång vägsträcka täcks av solpaneler.

Asfalterade vägar täcker sammanlagt stora arealer. Så varför inte utnyttja infrastrukturen till att producera el? Så resonerar det franska företaget Colas som har utvecklat en teknik för att täcka vägbanor med solpaneler. I julveckan invigdes en första teststräcka i byn Tourouvre i Normandie. Världens första solcellsväg, enligt företaget.

”20 kvadratmeter Wattwaypaneler ska räcka för att försörja ett genomsnittligt franskt hushåll.”

Tekniken, som kallas Wattway, består av vanliga kiselsolceller som bakats in i ett skyddande plastskal. Ytan är ojämn för att säkerställa bra väggrepp. De tunna panelerna limmas fast direkt på den befintliga vägbanan och ansluts till en elcentral. Solcellerna står pall för såväl personbilar som tung trafik. 20 kvadratmeter Wattwaypaneler ska räcka för att försörja ett genomsnittligt franskt hushåll.

Den nya teststräckan i Tourouvre har 2 880 solpanelerna som förväntas producera 280 MWh el per år. Fast produktionen kan fluktuera rätt rejält från dag till dag även under sommaren– Normandie är inte känt för att vara särskilt solsäkert. Elen matas in på elbolagets Enedis elnät.

Colas hoppas bygga ett stort antal testvägar runt om i världen det närmaste året. Företaget är inte ensamt om idén att utnyttja vägar för elproduktion. Elinstallatören skrev redan för drygt två år sedan om en cykelbana med inbyggda solcellspaneler i Nederländerna.