Logga in

Så påverkar sänkningen av ROT-avdraget

Publicerad
8 nov 2016, 16:33

De flesta fastighetsägarna upplever inte att benägenheten att påbörja bygg- eller renoveringsprojekt har påverkats avsevärt sedan det sänkta ROT-avdraget infördes. Det visar en färsk undersökning.

En majoritet, sex av tio, upplever inte att deras benägenhet att påbörja bygg- eller renoveringsprojekt varken har påverkats positivt eller negativt av förändringen med ROT-avdraget. Det visar resultaten från årets Bygmabarometer där Sveriges fastighetsägare har intervjuats.

Bygmabarometern ger information för alla som är verksamma inom byggbranschen och publiceras varje höst sedan fyra år tillbaka. Förutom återkommande frågeställningar uppmärksammas även frågor inom speciellt aktuella områden.

En av årets frågor har tagit upp det förändrade ROT-avdraget som infördes vid årsskiftet. Förändringen innebär att ROT-avdraget sänks till max 30 procent av arbetskostnaden mot tidigare 50 procent.

– Det är en positiv överraskning att försäljningen faktiskt fortsätter att öka inom branschen, trots förändringen med ROT. Tiden får utvisa om detta håller i sig på längre sikt, säger Ulf Gustavsson, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna, i ett pressmeddelande.

Bygmabarometern visar också att en ännu större majoritet, nio av tio personer, som äger sin egen fastighet tycker att det är viktigt att de vid renovering eller nybygge använder byggmaterial av god kvalitet. Det är även den dimension som är allra viktigast och den går före pris.

– Kvalitet kontra pris är en ständigt aktuell fråga i vår bransch. Och för oss på Bygma är kvalitet ett signum. Samtidigt går kvalitet hand i hand med hållbarhet och är viktigt för en positiv samhällsutveckling. Det känns bra att vi har en majoritet av landets fastighetsägare på vår sida här, säger Urban Johansson, vd Bygma Gruppen.

Bygmabarometern är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–26 september 2016 har 1 009 intervjuer genomförts via YouGov Sveriges internetpanel.