Logga in

Skatt på solel kan sänkas

Publicerad
31 aug 2016, 16:16

Den hårt kritiserade skatten på anläggningar över 255 kilowatt infördes 1 juli och motiverades med EU-regler. När nu EU-kommissionen förtydligat sin ståndpunkt kan skatten sänkas. Däremot kommer den inte tas bort helt.

– Nu har det ju kommit indikationer på att vi kanske inte behöver gå så här långt, det är väldigt positivt. Därför jobbar vi nu för fullt med att se om vi kan ha en lägre skatt än den det nu blivit, det säger finansminister Magdalena Andersson i Expressen.

Skatten som har gällt sedan 1 juli avser solelanläggningar med effekt om minst 255 kilowatt. Det var en statlig utredning som kom fram till att skattebefrielse var att jämställa med ett statsbidrag till företag och omställningen gjordes för att företagen inte skulle riskera att bli återbetalningsskyldiga. Det är nya besked från EU-kommissionen, bland annat har EU-kommissionens talesperson i skatt och tullfrågor, Vanessa Mock, uttalat sig i Dagens Industri. Men trots beskeden kommer skatten alltså inte avskaffas helt.

– Om du får lika klara svar om det är förenligt med statsstödsreglerna är ingen gladare än jag. Men det brukar man inte få, säger Magdalena Andersson till Dagens Industri.

Branschen välkomnar ändå omsvängningen.

– Det är skönt att regeringen tagit sitt förnuft till fånga när det gäller frågan om denna ’idiotskatt’. Hoppas nu också att regeringen skyndsamt presenterar en proposition för riksdagen som underlättar produktionen av grön el i Sverige, det säger Axfoods miljöchef Åsa Domeij till Di.se.