Logga in

Så kan elektriker och rörmokare bli bästisar

Publicerad
15 aug 2016, 08:29

Jargongen mellan elektriker och rörmokare är ofta hård. Samtidigt ­närmar sig de två yrkesgrupperna varandra allt mer, fler företag ­erbjuder både el och VVS. Hur kan ­elektrikern och rörmokaren gå från trätobröder till goda kolleger? Vi har pratat med några som vet.

I Facebookgruppen Elfel klagas det ofta högljutt på rörmokare som dragit ledningar framför dosor eller till och med elcentraler. På motståndarsidan, Facebookgruppen Rörmokare utan gränser är irritationen vänd åt andra hållet. Plus och minus, hur svårt kan det vara liksom? Skämt om elektriker och rörmokare är vanliga. Här är några exempel:
•  Vad kallar man en elektrikerlärling?
– Stötdämpare.
• Har du pratat med elektrikern på sistone?
– Nej, vi har tappat kontakten.
Och om rörmokare:
• Den äkta mannen kommer hem från jobbet tidigare än vanligt. I sovrummet hittar frun i sängen med rörmokare. Han skriker upprört:
– Vad håller du på med? De där killarna tar flera hundra i timmen!

– Vad håller du på med? De där killarna tar flera hundra i timmen!

Det är kanske inte så konstigt att elektriker och rörmokare av tradition retat sig på varandra. På byggen måste de samsas och det krävs bra ­planering och respekt om respektive yrkesgrupps installationer ska kunna göras som planerat.

Men nu håller de två installationsdisciplinerna på att växa ihop allt mer. Kunderna vill gärna att samma leverantör tar hand om alla installationer, en utveckling som redan pågått länge i många andra europeiska länder. En konsekvens av det är bildandet av Installatörsföretagen. Vid årsskiftet slogs servicebolagen för Elektriska Installatörsorganisationen och VVS Företagen ihop till den nya branschorganisationen.

En sökning i EIO:s medlemsregister visar att fjorton av företagen har VVS i sitt företagsnamn. Vi har pratat med två av dem för att höra hur de lyckats få elektrikerna och rör­mokarna att bli BFF, Best Friends Forever.

Håkan Svanströms, ägare till Svanströms El och VVS säger att han är väldigt trött på tjafset mellan de två.

– Man hugger så fort man kan. Jag fattar inte varför vissa bara måste gnälla. De hade aldrig kommit till tals om inte sociala medier funnits. Det har blivit en flodvåg av det här. Minsta lilla fel så det blir det en massa kommentarer. Alla gör ju fel, även vi elektriker. Men det är inte märkvärdigare än att man rättar till felen.

– Man hugger så fort man kan. Jag fattar inte varför vissa bara måste gnälla. De hade aldrig kommit till tals om inte sociala medier funnits.

Håkan Svanströms, ägare till Svanströms El och VVS

Han tycker att rivaliteten mellan elektriker och rörmokare skadar trovärdigheten för hantverkare i stort.

– Jag tror att båda grupperna är lika duktiga. Vi borde stötta varandra i stället och fokusera på att lyfta fram de skojare som skadar branscherna. Vi hantverkare har problem. Ordet hantverkare har nästan blivit ett skällsord.

Håkan Svanströms har egen erfarenhet av att elektriker och rörmokare kan samsas hur bra som helst på byggen, och dessutom stötta varandra.

– Vi har ju jobbat en hel del med tv-programmet Arga Snickaren. Där bygger vi om ett hus på bara fyra dagar. Alla samarbetar och har roligt tillsammans, sträcker ut en hjälpande hand till varandra. Om en elektriker i mitt företag inte har något att göra får de hjälpa rörmokarna. Då får de lära sig något nytt. Det upplever båda sidor oftast som väldigt positivt.

Om Svanströms El och VVS började med el, och så småningom även satsade på VVS, har resan varit den omvända för Kalmar VVS & El-montage. Majoriteten av deras jobb är fortfarande inom vvs, men de har numera ett tiotal elektriker anställda. Delägaren Stefan Rudman har även han stött på gnället mellan yrkesgrupperna.

– Visst finns det tendenser till att man hackar på varandra, att det är två läger på byggena. Men det är med glimten i ögat, upplever jag.

– Visst finns det tendenser till att man hackar på varandra, att det är två läger på byggena. Men det är med glimten i ögat, upplever jag.

Stefan Rudman, delägare, Kalmar VVS & El-montage

Inom Kalmarföretaget är detta dock inte längre något problem.

– Nu är de ju jobbarkompisar. Så sent som förra veckan var det några av våra elektriker som hjälpte rörmokarna på ett bygge med att dra tomrör. De tyckte att det var skitkul. Sådant ökar absolut förståelsen för varandra yrkesroller.

– I vissa jobb, exempelvis installation av värmepumpar, är det perfekt att kunna skicka ett en elektriker och en rörmokare som ett team. Det är så vi företagsledningen vill ha det.

– Vi är ju ett gäng, även om vi arbetar med olika saker, säger Stefan Rudman.

FAKTA

”Låt dem jobba ihop”

Håkan Svanström och Stefan Rudman har ett enkelt och tydligt råd:
– Låt elektrikern och ­rörmokaren jobba ihop så kommer de att få respekt och kunskap för varandras yrken. Yrkesstoltheten är stor i båda branscherna och i båda ­disciplinerna älskar man teknik och hatar hemmafixare.