Logga in

Anders körde själv till akuten efter elolycka

Publicerad
17 aug 2016, 09:41

Anders Gustafsson, som är serviceelektriker på Assa Abloy, sökte vård när han drabbades av en kraftig strömgenomgång för cirka 1,5 år sedan. Olyckan inträffade när han stod ensam på en stege i en stor lokal och skulle dra kabel över ett undertak i metall. Utan att ana oråd lade han höger underarm på undertaket, som visade sig vara spänningssatt med 230 Volt. Vänsterhanden greppade ett metallstag i taket och jordade.

– Jag fastnade med handen i staget och skakade av kramp några sekunder innan jag drog loss den andra armen. Jag fick en chock, men som tur var ramlade jag inte ner från stegen, säger han.

Efter några djupa andetag lyckades han klättra ner. När han någon timme senare satte sig i bilen för att åka till nästa jobb fanns obehagskänslorna kvar.

– Jag har fått många stötar tidigare. Men det här var mycket mer skrämmande och kroppen skakade fortfarande. Så jag körde till akuten i Kungälv.

– Jag har fått många stötar tidigare. Men det här var mycket mer skrämmande och kroppen skakade fortfarande. Så jag körde till akuten i Kungälv.

Där blev Anders undersökt direkt. EKG:t visade att hjärtat såg bra ut, han fick ta blodprov och åka hem. Sent på kvällen ringde telefonen. Nu hade testresultaten kommit, och de visade på alldeles för höga halter av enzymet troponin i blodet. Han fick åka tillbaka till sjukhuset igen.

– Det kändes väldigt olustigt. Jag hade hört talas om att blodet kan koagulera och det var den tanken som gjorde mig mest orolig, minns Anders.

De närmaste dagarna fick han ta flera nya prover tills läkarna kunde konstatera att troponinerna hade sjunkit till normala nivåer. Under tiden gick han till jobbet som vanligt, men tog det lite lugnare på läkarens inrådan. Träna fick han absolut inte göra den första tiden.

Assa Abloy skrev en olycksfallsrapport, enligt sina rutiner. I det här fallet låg ansvaret på kunden som fick i uppdrag att undersöka hur undertaket kunde vara spänningssatt. Felorsaken visade sig vara en felaktigt dragen kabel som legat och skavt tills det gick ett litet hål i isoleringen.

I dag känner Anders Gustafsson sig fullt återställd.

– Visst får man får räkna med att bli lite mobbad när man pratar om stötarna. Men jag tycker att det är bra att berätta ändå så att alla förstår att det är fler som råkar ut för dem.

– Jag har inte testat nerverna, men jag lider inte av några men. Däremot har händelsen delvis påverkat mitt sätt att jobba. Jag har blivit lite mer skeptisk till att förlita mig på andras arbete, särskilt i anläggningar som jag inte varit i tidigare.

Vid olyckan med undertaket var det självklart för honom att ta sig till sjukhus. Men när han råkat ut för mindre stötar i handen har han varken sökt vård eller rapporterat incidenten på jobbet. En orsak är att han då har tänkt att han själv har gjort fel, fast han känner till säkerhetsrutinerna. För kollegerna berättar han däremot gärna om missödena.

– Visst får man får räkna med att bli lite mobbad när man pratar om stötarna. Men jag tycker att det är bra att berätta ändå så att alla förstår att det är fler som råkar ut för dem, säger han.