Logga in

Här är elprylarna som orsakar bränder

Publicerad
30 jun 2016, 08:25

Mobilladdare får ofta skulden vid elrelaterade husbränder.
Men inte i de hundratals eldsvådor som Michael Steen utreder.
Här är elprylarna han ofta pekar ut som brandorsaker i stället.

Michael Steen på Attention TC gör ungefär 100 brandutredningar varje år. Ofta har polisen avskrivit branden som elrelaterad, och försäkringsbolaget vill utreda hur eldsvådan startade.

– Att skylla på elen är lätt, men ibland hittar jag andra orsaker som en bensindunk eller att någon har rökt i sängen, säger han.

När branden verkligen är elrelaterad så beror det oftast inte på elinstallationen; boven i dramat brukar vara en ansluten elutrustning.

– Det absolut vanligaste är en piratkopierad pryl eller en annan billig produkt med dålig kvalitet, säger Michael Steen.

En period låg exempelvis väldigt billiga vattenkokare bakom ett tiotal bränder på kort tid. Nu pekar Michael Steen allt oftare ut lågprisprylar med litiumjonbatterier som felkälla. Elcyklar, elmopeder, enhjulingar, segway-kopior och så kallade hoverboards är några exempel. Ibland tar de fyr när de står och laddar, ibland självantänder batterierna.

– Litiumjonbatterier är ett riktigt bekymmer, de bränderna ökar jättemycket, säger Michael Steen.

– Litiumjonbatterier är ett riktigt bekymmer, de bränderna ökar jättemycket.

Han berättar om en utredning i förra veckan där ett villagarage med gäststuga blev totalförstört – två elmopeder på laddning hade börjat brinna. Någon vecka dessförinnan brann en hel cykelbutik ner efter att en elcykel fattade eld under laddning. Mobiltelefoner har också litiumjonbatterier, och Elsäkerhetsverket manar till försiktighet vid laddning. 

Men mobiler är sällan felkällan i Michael Steens utredningar.

– Mobiltelefonladdare får ofta skulden till bränder, men jag har inte haft ett enda sådant fall, säger han.

När det är brister i installationen som är brandorsaken, upptäcker han ibland piratkopierat installationsmateriel, som vägguttag eller jordfelsbrytare. En vanligare felkälla är bristfälliga installationer utförda av ickeelektriker.

– Mobiltelefonladdare får ofta skulden till bränder, men jag har inte haft ett enda sådant fall.

– Hemmafixarnas fulel ligger på en ganska jämn nivå över tid. Det som ökar är installationer gjorda av byggare från andra länder som drar el utan behörighet. Det ser jag allt oftare, även vid besiktningar, säger Michael Steen.

Att fuska med elen kan bli kostbart för husägaren efter en brand.

– Försäkringsbolagen ha blivit tuffare på senare år. De utreder allt fler bränder och sänker ibland ersättningen om en felaktig installation ligger bakom branden, säger han.

FAKTA

Elrelaterade husbränder ökar

• Antalet elrelaterade bostadsbränder som registreras hos försäkringsbolagen har ökat med närmare 65 procent över en tioårsperiod: Från 592 fall år 2005 till 973 fall år 2014
• Samtidigt ligger räddningstjänstens utryckningar på grund av elolyckor ganska stabilt kring 600 per år, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
• Utvecklingen bekräftas i Installatörsföretagens årliga kartläggning Elsäkerhetsbarometern.