Strejken i byggbranschen avblåst

Publicerad 18 apr 2016, 10:18

Byggkonflikten är över. Sveriges Byggindustrier och motparten Byggnads har enats kring ett nytt avtal.

Avtalet sträcker sig över 13 månader och ger löneökningar på 2,38 procent (2,2 procent på 12 månader) och därmed följer det industrins så kallade märke.

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Även Byggnads är nöjda med avtalet.

– Vi har med det här avtalet fått en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten, tydliga mandat för våra fackligt förtroendevalda och vi har fått höjda löner, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.