Sjunkande trend för dödliga elolyckor

Publicerad 18 jan 2016, 13:20

En person omkom i en elolycka under 2015. De senaste tio åren har mellan en och fem personer dött till följd av olyckor med el. Förra årets dödsfall skedde med största sannolikhet på grund av en kopparstöld.

– Den person som omkom förra året hade brutit sig in i en nätstation och där kommit åt spänningsförande delar. Allt tyder på att det var i samband med en kopparstöld, säger Lars Jansson vid Elsäkerhetsverket.

Under 2015 var Sverige helt förskonat från dödsfall på spårområden. Det kan jämföras med 2014 då tre personer förolyckades i närheten av järnvägen.

Det vanligaste händelseförloppet är en ung man, mellan 14 och 30 år, som klättrar upp på en järnvägsvagn och drabbas av strömgenomgång.

– Den höga spänningen i kontaktledningar är oerhört stark och man behöver inte ta i dem för att få ström i sig, säger Lars Jansson.

I Finland inträffade ett sådant dödsfall senast under julhelgen, då en person av okänd anledning klättrade upp på ett tågtak på bangården i Helsingfors.

Elsäkerhetsverkets Elolycksfallsrapport som kommer senare under våren får tema säkerhetskultur. Det är ett område som har förbättrats och som tillsammans med systematiskt säkerhetsarbete bland elyrkesmän minskat elolyckorna i Sverige över tid. Däremot ser det sämre ut med kunskapen hos allmänheten och i bygghandeln.  

– Vi bygger in väldigt mycket el i våra bostäder idag och tänker inte på att el är farligt. Vi behöver alla höja säkerhetskulturen kring el, både i våra hem och inom elyrken, säger Lars Jansson.

Handeln skyltar och informerar om den elektriska materiel de säljer, men det är inte säkert att personal i butiker har tillräcklig kunskap om vem som har rätt att göra vad, till exempel vem som har rätt att installera golvvärme och fast utomhusbelysning. Förra årets undersökning från Elektriska Installatörsorganisationen om elmateriel i bygghandeln visade att bara ett varuhus hade skärpt till sig i sin skyltning och information.

– Det är viktigt att tänka på att anlita behörig elinstallatör och att ställa krav på skyltning och kunskap hos personalen, så att du som kund kan känna dig trygg när du handlar, säger Lars Jansson.

Elsäkerhetsverket för statistik över elolyckor med dödlig utgång och har gjort så sedan 1898. De senaste trettio åren har det totala antalet elolyckor mer än halverats. Förra årets rapport visade på en drastisk minskning av sjukdagar efter elolyckor bland elyrkesmän.