Logga in

”Det är katastrof, tillverkarna har inte hängt med”

Publicerad
9 maj 2022, 08:06

En bara måste ha hängslen, en annan kör med shorts trots att han blir retad för sina bleka ben och en tredje vägrar pikétröja. Elinstallatören frågade tre elektriker om hur de klär sig på jobbet och varför.

Kristoffer Kaspersson, elektriker i Myresjö, jobbar inom främst industri:

Hängslen och verktygsväst är ett måste”

Det är viktigt. Jag har för små höfter och tappar byxorna om jag inte bär hängslen. Man vill inte att de ska hänga på halva röven. Jag kör med vanliga midjebyxor med hängslen. Vi är bara fyra stycken på mitt jobb och brukar komma överens om kläderna. Det skapar lite vi-känsla om alla har enhetlig klädsel. Just nu tycker alla att det är en bra byxa så då kör vi på den. Vi har valt dem för att de har två hållare för knivar och har plats för rejäla knäskydd.

Läs mer om arbetskläder:
Elektriker, hur ser ni ut egentligen?

Fashionistas vill se ut som arbetare:
Varseljackan kostar 32 000 – därför är arbetskläder lyxmode

Det är viktigt att man trivs i sina kläder och känner sig bekväm, men utseendet tycker jag inte har någon större betydelse. Det är bra om byxorna inte blir skitiga så fort man tittar på dem, så vita kläder går bort. De gula varselinslagen blir förstås smutsiga snabbt men å andra sidan syns man när någon truck kommer åkande och det är bra att inte bli överkörd. Vi arbetar bland ställverk med risk för ljusbåge så vi behöver ha eftertanke i vad vi tar på oss så man inte går in i fleecetröja och nylonbyxor. 

Jag bär alltid verktygsväst, när jag började jobba 2006 hade alla verktygsbälte men jag tycker man blir så bred om höften och klumpig med det, jag kommer inte in överallt då. Det är bättre att ha verktygen på fler ställen över kroppen och inte bara vid höften. Nackdelen är att axlarna tar mer stryk av en väst men jag har inte upplevt några besvär.

En sak jag saknar är större mobilfickor, varför är de så små? Det är katastrof, tillverkarna verka tro att vi fortfarande har knapptelefoner. Där har de inte hängt med på tio år. 

Emil Nilsson, elinstallatör och egenföretagare i Halmstad:

Sommarshorts i kombo med mina vita ben”

Jag är gammal cyklist och ganska grov i benen och så har man väl lagt på sig lite. Så på sommartid kör jag alltid shorts för jag är varm och tjock. Eller tjock och tjock…men jag är isolerad och blir varm. En frustrerande sak med att jag alltid har shorts är att jag trots det aldrig blir solbränd på benen, man ser bara en liten tunn rand. Jag blir alltid retad för mina vita ben men armarna kan jag bli brun på. 

Jag vet företag som har som policy att man måste ha långbyxor på jobbet, men jag kör på shorts. Någon fördel ska man väl ha för att vara egenföretagare, jag har min egen dresscode. Däremot har jag alltid långbyxor med mig i bilen och använder dem när det är kallt ute eller krävs av andra skäl som för skydd. Mina byxor sprack precis i grenen. De spricker ibland i sömmen när man böjer sig i den modellen jag har, den saknar stretch, men jag upplever att de som har stretch ofta är slim fit. Jag testade ett par byxor i dag som var stretch men det var som ett par stuprörsjeans nästan. Cyklistlåren ställer till det igen. När jag ska köpa in arbetskläder är det en kompromiss mellan hållfasthet, bekvämlighet och pris i slutändan. Jag vill inte lägga två papp på ett par byxor, det funkar inte i min värld. Någonstans mellan 700 och 900 spänn ungefär kan de kosta.

Jag har jobbat sedan 1993 och förväntningarna på hur elektriker ska gå klädda har förändrats. Förr gick man i avlagda joggingtröjor eller hoodies, ingen gör det nuförtiden. Nu finns mer grejer att tillgå, profilkläder med tryck och allting som har förfinats, ett bättre utbud. När jag började jobba hade vi blå nylonbyxor, nu har jag helst svart eller grått. Det är lite mer cleant med svart och det är lättare att variera med andra färger, jag brukar ha grå eller svart funktionströja till svarta byxor. Det viktigaste med dresscoden annars är att ha en tshirt som är lång nog att stoppa ned i byxorna så man inte visar den berömda hantverkarklykan. Det kunde vara en bra grej om tshirts för oss var extra långa i livet så att vi slipper visa den där klykan.

Daniel Sandbäck, installationselektriker i Linköping:

Klädtillverkarna har inte snappat upp behovet”

Jag tycker att tillverkarna av arbetskläder har mycket att jobba på vad det gäller materialval i framför allt byxor med tanke på att alla verkar ha “långa ben”-policy. De skulle behöva andas mycket bättre, istället gör man byxor i material som håller länge i hopp om att kunderna, inköpscheferna, ska tycka “åh vad bra, de här brallorna går aldrig sönder, vi ska köpa dem jämt.”

Vi anställda har framfört önskemål hos arbetsgivaren om att plaggen ska vara bomull och att vi inte har rena syntetbyxor på grund av riskerna. Även om man normalt inte är i ställverk så kan man hamna där rätt vad det är och då ska alla också ha flamskydd så man inte behöver stå och byta kläder mitt under jobbet. 

Många kolleger håller med om att ett problem är att ingen har knäskydd som sitter där de ska i byxan. Ingen är riktigt nöjd, för någon sitter skydden för högt upp och för andra för långt ned.

Våra tshirts är tråkiga, vi har sagt nej till syntet på vår firma och inköpen har en tendens att bli av den billigare sorten. Vi har en ganska bullig tshirt som inte är gjord för att vara bekväm att jobba i hela dagen. Drar man kablage och står på en stege länge så är man nästan kokt vissa dagar.

Vi har fullbenspolicy, piratbyxa kan vara okej men allt annat är tvärstopp. Det är tufft och det känns som att klädtillverkarna inte snappat upp behovet som finns. Jag har kolleger som fått problem av för varma kläder och mycket svett. Går man runt och svettas hela dagen är man ganska slut när man kommer hem, mer än man varit om man hade haft en bättre klädkomfort. 

Tyget hjälper dig lyfta:
Textila muskler ska bli framtidens arbetskläder

Jag jobbar i tshirt men skulle inte vara främmande för att ha en tunn bomullsskjorta, nu har vi inte haft det i sortimentet ens för de flesta vill ha tshirt. Jag skulle däremot aldrig kunna tänka mig att jobba i pikétröja, jag tycker att det ser lite för propert ut. Det kan projektledare ha tycker jag. Men en helt vanlig svart skjorta skulle jag gärna ha, jag har bara inte frågat efter det så felet är mitt.

Jag hade hängselbyxor förr men insåg att det blir för många saker på för många ställen. Jag har verktygsbälte nu, man knäpper av sig det och då är man av med allting på en gång. Det är mest det äldre gardet som har hängselbyxor nu annars, och vissa yngre som blivit frälsta av de äldre. Jag tror inte de kommer dö ut helt, de har helt klart sin funktion.