Ny kundgrupp bidrar till rekordökning

Publicerad 5 jun 2015, 08:51

I april sprängdes gränsen för 10 000 laddbara fordon på svenska vägar. I maj ökade beståndet med 705 fordon vilket är den största ökningen någonsin på en månad. Nu finns det 10 740 laddbara fordon i Sverige.

Bilmarknaden är just nu inne i en starkt uppgående trend, nybilsregistreringarna har ökat 17 månader i rad. Elbilsmarknaden är en del av den trenden och i april bröt Sverige genom gränsen på 10 000 laddbara fordon på svenska vägar. Maj fortsatte starkt och blev den månad som visade den största ökningen någonsin.

− Trenden just nu är att andelen privatägda elbilar och laddhybrider ökar. Det tyder på att privatpersoner börjar se totalekonomiska fördelar med att byta till elbil, det säger Olle Johansson, vd för Power Circle, elkraftsbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor.

Sverige har med andra ord en femtedel av den norska laddbara fordonsparken. Vårt västliga grannland har med förmånliga skatteregler och andra incitament blivit ett föregångsland, som vi skrev om i april.

Av Sveriges laddbara fordon ägs 80 procent av juridiska personer. Men nu har privatpersonernas intresset ökat rejält.

– Här är det Nissan som visar vägen med attraktiva leasingupplägg till privatmarknaden som jag hoppas att fler tar efter, säger Olle Johansson.

Beståndet av Nissan Leaf är till över hälften privatägt. Det kan jämföras med laddhybriden Mitsubishi Outlander, tjänstebilsförarnas favorit där bara 10 procent av det svenska beståndet ägs av privatpersoner.