Smart grid-bolaget Aidon får storkontrakt i Norge

Publicerad 3 mar 2015, 09:03

Norges största elnätsoperatör, Hafslund Nett, har valt finska Aidon i den största nordiska upphandlingen om smarta energimätare hittills.

Finska smart grid-bolaget Aidon, som också finns representerat i Sverige och Norge har vunnit en upphandling om att levera 700 000 smarta elmätare till Norges största elnätsoperatör Hafslund Nett.

Aidons svenska PR-byrå meddelar att företaget inte kommenterar värdet på affären men de uppger att det är den största enskilda upphandlingen i Norden på området.

Lösningen från Aidon för AMI, Automatic Metering Infrastructure består dels av smarta energimätare, dels av ett centralsystem för insamling och administration av data och en kommunikationslösning för dataleveranser. Ordern omfattar mätare till 700 000 kunder i Oslo och 33 kringliggande kommuner. Utrullningen påbörjas under första halvan av 2016 och slutförs under 2019.

Thor-Erik Næss vd för Aidon Norge kommenterar i ett pressmeddelande att köparen, Hafslund, lagt stor vikt vid funktioner som sträcker sig bortom mätaravläsningar.

– Denna AMI-lösning är ett viktigt och stort steg när kommer till att föra industrin till nästa nivå av smarta elnät, där en allt större del av värdet skapas av smidig och tillförlitlig tillgång av data.