Logga in

Övertagandet drog igång skitsnacket – nu är företaget i konkurs

Publicerad
17 apr 2024, 08:13

Entreprenören som tog över det anrika elinstallationsföretaget ”orkar inte längre” vittnar han om i lokaltidningen Ljusnan. I fredags försattes elfirman med 70 anställda i konkurs. 

Bara några månader efter att Lars Lindh förvärvat elinstallationsföretaget Elektra i Hälsingland från koncernen Edsbyns elverk stötte han på problem. I tidningen Ljusnan gav han sin bild om hur det direkt efter övertagandet drog igång skitsnack, rykten och rent hat.

Senare blev, som för så många andra företag, pandemin ett problem som fortfarande inte är löst. I fredags beslutade Hälsingslands tingsrätt om konkurs.

– Främsta orsaken är uppskjutna skatter och avgifter sedan pandemin. Det rörde sig om 16 miljoner kronor, säger konkursförvaltaren Henrik Schen, från Zedendahl Advokatbyrå i Avesta.

Läs också:
Fem råd inför en hotande lågkonjunktur

Den projektuppföljning som gjorts visar också på lönsamhetsproblem över tid. Och de senaste månaderna klent med uppdrag som gjort att det inte funnits beläggning för företagets 70 anställda.

I orderboken finns enligt företaget stora uppdrag i höst – men likviditetsproblemen gjorde att bolaget inte klarade sig dit.
– Att få Elektra på fötter och göra något bra av företaget har varit en dröm för mig. Och så blev det så här, säger den nedstämde entreprenören till Ljusnan.

Lars Lindh har samtidigt brottats med hälsoproblem med en långvarig sjukskrivning och i senaste artikeln i Ljusnan där han uttalar sig är rubriken ”Orkar inte längre”.
– Jag har varit sjukskriven i ett och ett halvt år och jag känner att jag orkar inte längre, säger Lars Lindh till Ljusnan.

Konkursförvaltaren pekar även han på att dessa omständigheter varit en orsak till konkursen: 

– En firma med 70 anställda som inte har en aktiv ägare under så lång tid som 1,5 år, det är sällan bra, säger Henrik Schen.

Läs också:
Tog över jätteprojekt efter Byggtema-konkursen – hur gick det?

Konkursförvaltaren driver nu bolaget vidare och har gott hopp om att hitta köpare till hela eller delar av verksamheten.

– Det finns några intressenter så vi ska förhoppningsvis hitta någon som kan gå in och ta över entreprenaderna.

Staten är största fordringsägare med uppskjutna och nyare skatter och avgifter som inte betalats, men det finns ingen färdig förteckning över övriga skulder.