“Medlemmar jag träffar är förbannade”

Publicerad 31 mar 2015, 14:47

Regeringens förslag om sänkt ROT-avdrag får EIO:s medlemmar att surna till. Förändringen innebär att den s-leddda regeringen bryter ett vallöfte och risken är att privatkunder sviker de seriösa  företagen. “Våra medlemmar kommer få större konkurrens från en svart marknad”, det säger EIO:s vd Jan Siezing

 

Den 27 mars meddelande regeringen att ROT-avdraget ska sänkas från 50 till 30 procent.  ROT-bomben fick företagare, branschorganisationer och ledarsidor landet runt att explodera i en svekdebatt som också EIO stämmer in i.

– Medlemmar jag träffar är förbannade eftersom regeringen rycker undan mattan för dem. De vill ha långsiktighet för att kunna planera sin verksamhet. Både Magdalena Andersson och Stefan Löfvén har sagt att de inte skulle förändra ROT och nu gör man det ändå och dessutom med kort varsel, säger EIO:s vd Jan Siezing.

Regeringen motiverar sänkningen med att statens kostnad för avdraget har skenat, från 3,6 miljarder 2009 till 17 miljarder 2014 och att man vill använda pengarna för att stimulera bostadsbyggande.

Flera av EIO:s företagsrådgivare säger till Elinstallatören att medlemmarna är arga. Jörgen Pajunen vd för Jmab i Uppsala representerar en vanlig åsikt.

– Framförallt så har ROT-avdraget städat marknaden. Det är ingen av killarna som håller på och skruvar vid sidan om och konkurrensen från folk som jobbar svart är obefintlig.

När svarta jobb blir vita innebär det att material momsas och att arbete genererar arbetsgivaravgifter och inkomstskatt. Byggbranschen i samverkan, där EIO ingår, hävdar att varje avdragen ROT-krona ger mellan 1,35 och 1,50 kronor tillbaka till statskassan. Men Finansdepartementet har en helt annan bild och räknar bara med 10-20 procents självfinansieringsgrad. Däremot vill departementet inte avslöja hur de räknat. Inte heller Skatteverket har någon uppgift om hur stor del av kostnaden för utbetalningarna som kommer tillbaka i form av skatteintäkter.

EIO och byggbranschen har ett gemensamt arbete mot oseriös konkurrens i form av svart arbetskraft. Införandet av ID06 som gör det lättare att identifiera vem som är vem på en byggarbetsplats är ett sätt.

– Vi från branschen tar vår del av ansvaret och därför är det viktigt att regeringen fortsätter att ta sin del genom att behålla rot-avdraget på 50 procent, säger Jan Siezing.