Bravida köper i Skellefteå

Publicerad 10 mar 2015, 08:38

Bravida utökar sitt företagsinnehav i Skellefteå genom att förvärva elserviceföretaget Skellefteå Elektriska AB.

Installations- och servicejätten Bravida fortsätter sin uppköpsvåg genom Sverige och förvärvar Skellefteå Elektriska AB med 14 miljoner kronor i omsättning (2014). Företaget grundades 1980 men har haft sin största tillväxt sedan Peder Johansson tog över 1998. Då hade bolaget 3-4 anställda och idag är personalen uppe i 11 personer. Peder Johansson berättar att affären främst syftar till tillväxt och för att personalen ska kunna fortsätta utvecklas.

– Valet stod mellan att själv gasa på och utvecklas inom området styrteknik där vi har några duktiga killar som behöver komma vidare. Nu när vi går in i Bravida så finns den kompetensen där genom att de äger ES AB som är duktiga på styrteknik.

Nu får vi del av Bravidas organisation, dokument, vi får tillgång till deras inköp och mycket annat som är svårt att ordna när man är ett litet företag
Peder Johansson vd Skellefteå Elektriska AB

Förutom ES AB är Bravida representerat på den västerbottniska orten med verksamheter under egen flagg inom VVS och ventilation. Det är inget otroligt scenario att verksamheterna inom elservice och elentreprenad på sikt kommer samordnas.

– Jag är övertygad om att förvärvet av Skellefteå Elektriska kommer skapa tillväxt och synergier inom våra övriga verksamheter i Skellefteå, säger Mikael Lidström, divisionschef Bravida division Nord i ett pressmeddelande.

För Peder Johansson låg generationsväxling egentligen åtminstone fem år fram i tiden för hans egen men han berättar att den här chansen fanns nu och kanske inte skulle komma igen. Själv fortsätter han som vd i bolaget som kommer finnas kvar i eget namn som helägt dotterbolag till Bravida. Och med det ser han bara fördelar.

– Ett litet företag har svårt att jobba lika systematiskt med till exempel arbetsmiljö men vi har samma krav på oss som de stora företagen. Nu får vi del av Bravidas organisation, dokument, vi får tillgång till deras inköp och mycket annat som är svårt att ordna när man är ett litet företag, säger Peder Johansson vd Skellefteå Elektriska AB.

Tillträdet skedde den 1 januari 2015.