Elektrikerförbundet vägrar avslöja ordförandes lön

Publicerad 24 feb 2015, 13:28

Det ”blir väldigt svårt för dem att ta till sig”, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin om varför han inte avslöjar sin lön för förbundets egna medlemmar. Enligt SvD:s kartläggning är Wallin den enda fackordföranden som vägrar berätta exakt vad han tjänar.

Merparten av fackförbunden redovisar öppet vad deras ordföranden har i månadslön. Men en kartläggning gjord av SvD Näringsliv visar att 14 av 27 fackförbund inte öppet redovisar lönerna och inte heller hur mycket styrelsearvoden utöver lön som ordförandena får från sina uppdrag. LO-förbunden är generellt sämre på att redovisa än TCO-förbunden. Men på direkt fråga är Elektrikerförbundet det enda som vägrar berätta exakt vad ordföranden tjänar.

Ordföranden Jonas Wallin uppger för SvD Näringsliv att han får ”runt 60 000 kronor i månaden i lön och runt 100 000 kronor om året i styrelsearvoden”. På frågan om varför medlemmarna inte ska kunna få veta vad han tjänar, säger han:

– Nej. Då känns det väl som att det är otroligt mycket som vi borde redovisa som blir väldigt svårt för dem att ta till sig. Det finns ingen anledning att göra det, vi har aldrig haft en sådan diskussion över huvud taget.