Logga in

Branschens loppisrapport fortfarande het

Publicerad
17 jul 2014, 16:14

I dag får Elektriska Installatörsorganisationens (EIO) elsäkerhetsexpert Joakim Grafström på Expressens debattsida beskriva hur branschorganisationen upptäckt att fyra av tio lampor som såldes på svenska loppmarknader hade brister i elsäkerheten. Dessutom pekar Joakim Grafström på riskerna med att lagstiftningen inte innefattar antikviteter.

”Eldragningar åldras inte med värdighet, till skillnad från en gammal kopparpanna. Kablar blir torra och sköra. Slitage kan ge upphov till glappkontakter och sönderskavd isolering. Antika elartiklar är också tillverkade i en tid då det rådde andra elsäkerhetskrav. Elsäkerheten var helt enkelt relativt låg redan när produkterna var nya”, skriver han och fortsätter:

”Dessutom gör lagstiftningen kring produktsäkerhet undantag för antikviteter. I den vanliga handeln är det förbjudet att sälja produkter som är osäkra att använda. Men på en loppmarknad är det konsumentens eget ansvar att skilja på säkra och osäkra produkter.”

Det var i juni som EIO släppte rapporten ”De lömska sommarfynden”, som visar att många lampor som säljs på svenska loppmarknader har brister i elsäkerheten. Medieintresset har varit stort, bland annat eftersom det är högsäsong för loppmarknader.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Metro, Aftonbladet, Expressen, Dagens Industri, TV4, Sveriges Radio och åtskilliga lokaltidningar är några av dem som tagit upp rapporten.
– Det är naturligtvis fantastiskt att rapporten uppmärksammats så brett i media. Budskapet är viktigt och EIO har ett ansvar i att bidra till ett elsäkert Sverige, säger Joakim Grafström.

EIO gjorde sin undersökning under våren 2014, och rapporten visar nu att av 455 lampor som såldes på olika loppmarknader så uppfyllde bara 59 procent, 267 stycken, samtliga elsäkerhetskriterier. 41 procent, eller 188 lampor, hade minst en allvarlig brist.

Joakim Grafström förklarar att andrahandsmarknaden för elartiklar kräver medvetna konsumenter.

– Man behöver veta hur man skiljer på säkra och osäkra produkter. Man behöver känna till vad man kan och bör göra när man väldigt gärna vill köpa en gammal lampa, men som har slitna eller defekta eldelar. Den här rapporten är vårt bidrag för att fler ska få den kunskapen, säger han.
Bedömningen av de begagnade lamporna gjordes utifrån skicket på lampsladdens isolering, om det gick att beröra den inre sladdisoleringen, om det fanns märkning på lampproppar av isoleringsklass I eller dubbelisoleringsmärkning för lampproppar av isoleringsklass II.

Läs hela debattartikeln på http://www.expressen.se/debatt/se-upp-for-de-farliga-loppisfynden/