Logga in

”Ingen elektriker kan lyckas med så mycket fel”

Publicerad
25 okt 2023, 13:45

Tre skyddsjord och en nolledare sitter i klämhålet och inte i plinten. Elfelsbilden väcker en hel del ”jisses”-reaktioner på Facebook – men – varför är det ens möjligt?

Det var under ett jobb på Södermalm i Stockholm, vid ett stambyte med badrumsrenovering, som elektrikern Dusko Buljevic stötte på de förvirrade placeringarna av ledarna i plinten.

hagers produktchef kommenterar bilden
”Tappar du nollan får du 400 V genom vissa produkter”

Mer knas i skåpen
Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Han började med elen högst upp i centralen som var placerad på en badrumsvägg i hallen.

– Jag tänkte att det var enklast att köra allt på nytt utan att skarva vp-rör och tråda om, men så öppnade jag elcentalen och det var ju … lite extra jobb. Jag fick snygga till i ”skogen” och komplettera med beröringsskydd.

Dusko Buljevic lade upp bilden från jobbet i Facebookgruppen Elfel och möttes av många kommentarer av folk som tar sig för pannan kring hålvalen. Men också kommentarer som: 

”Såklart ett idiotiskt fel, men man kan också fundera på varför tillverkare tar fram konstruktioner där det faktiskt går att göra sådana fel. Detta är ju faktiskt i högsta grad säkerhetskritisk utrustning. Inte enda exemplet man sett där en dum konstruktion lett användaren att göra fel.” En åsikt som får flera gilla-reaktioner.

En annan konstaterar att ”Har hänt mig också. Egenkontrollen upptäckte det innan drifttagning. Alla gör väl okulärbesiktning och dragtest?”.

Fler bilder från ”skogen” i centralen som Dusko Buljvevic behövde ta hand om. Foto: Dusko Buljevic

Dusko Buljevic ställer sig däremot frågande till invändningen.

– Kommentaren förvånade mig lite faktiskt. Kanske för att jag använder Hager i 99 procent av fallen, jag håller med den som skrev att ”ingen elektriker kan lyckas med så mycket fel”.

Läs också:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Han tycker att det här är en av de situationer som det är mycket svårare att göra fel än att göra rätt. 

– Jag kommer ihåg att jag försökte själv så i en värmepump med kommunikationskabel, men det tog 30 millisekunder att förstå att det inte är rätt.