Logga in

Här öppnar näthandlaren Elbutik sin första fysiska butik i Sverige

Publicerad
20 apr 2023, 09:05

Norska kedjan Elektroimportören som äger Elbutik har växt till 27 butiker i Norge. Ett framgångsrecept är att 8 av 10 anställda i butikerna är elektriker.

Text

Norrmän har tagit till sig konceptet. Efter 10 år av tillväxt i Norge kommer nu Elektroimportøren till Sverige, med Elbutik. – Vi har skapat ett erbjudande som norrmän och norska elektriker gillar och har upplevt en stark tillväxt de senaste 10 åren, säger Elektroimportørens VD, Andreas Niss. 

Niss, som ursprungligen kommer från Stockholm, har de senaste 10 åren byggt upp en öppen grossist- och butikskedja för elmateriel, där de flesta kan välja sina egna produkter. Innan Elektroimportøren öppnade i Norge kontrollerades marknaden av stora och slutna grossister. Nu vill Niss prova konceptet i Sverige under varumärket Elbutik. Den första butiken öppnar i Veddesta i Stockholm. 

Prisfrågan:
”Vi kommer inte att fortsätta med GNP-rabatter som tidigare”

Materialpris:
Elfirman på Svarta listan: ”Privatkunder blir bara tjafs”

– Vi såg en möjlighet i Norge att utmana en traditionell industri. Vi ville göra branschen mer kundorienterad och släppa ut folk, samt etablera ett starkt koncept för elektrikerpartnerskap, säger Niss. Elbutik vänder sig i första hand till små och medelstora elektrikerföretag. 

Andreas Niss, vd.

Det har han lyckats bra med. Sedan 2014 har kedjans omsättning ökat från 198 miljoner NOK till 1,6 miljarder NOK och en butik har blivit till 28. Omsättningen delas lika mellan privata inköp och elektriker, och kedjan har byggt upp ett partnernätverk med över 160 elektriker företag. 

– Vi har ett stort utbud av kvalitetsprodukter och bra priser. Men det är också en fördel för elektrikerna att vi har så många butiker. Då går det snabbare att få tag i en produkt och vi sparar även på distribution och utsläpp, säger Niss. 

Elbutik är specialiserad på elmateriel och erbjuder ett brett utbud av smarta hemlösningar, energibesparande produkter, värme och belysning. 

– Vi skandinaver investerar mycket i våra hem och elmateriel är en del av vår inredning. Det finns också så många smarta lösningar som de flesta inte är medvetna om, inte minst inom energibesparing. Vi vill gärna visa upp dessa och lära folk om dem, även i Sverige, säger Niss. 

Läs också:
Elgrossist öppnar 24/7-butik

Ett viktigt framgångskriterium är att 8 av 10 anställda i kedjans butiker är elektriker. Kunderna får därmed högkvalitativa råd om både säkerhet, vilka lösningar du behöver och vad du får installera själv. 

-Vi har satsat på att erbjuda hög kompetens genom att anställa elektriker i våra butiker som hjälper kunder att göra säkra val och hitta bra lösningar. Våra elektrikerpartners har också uppskattat den höga kompetensen i butikerna, förklarar Niss. 

Elbutik i Veddesta är på 2 000 kvadratmeter och sysselsätter 10 personer. Butiken är kedjans hittills största och deras flaggskepp. – Svenskar är bra på butikskoncept, så vi hade inget annat val än att spara det bästa till Sverige, säger Niss med ett leende, och välkomnar alla svenskar att prova Elbutik. 

Fakta: Elektroimportøren och Elbutik 

  • I Norge verkar kedjan under namnet Elektroimportøren, i Sverige är kedjan etablerad under varumärket Elbutik. 
  • Elektroimportøren har 28 butiker och öppnar sin första butik i Sverige i april 2023. 
  • Butiken i Veddesta är på ca. 2 000 m2, har 10 anställda och beräknas omsätta 50 – 100 miljoner kronor. 
  • Från 2014 till 2022 har kedjan ökat sin omsättning från 198 till 1 626 miljoner norska kronor 2022 och byggt 27 nya butiker och lager i Norge. 
  • Kedjan har runt 500 anställda i Norge. 8 av 10 som jobbar i butikerna är utbildade elektriker. 
  • Försäljningen av energibesparande produkter har exploderat de senaste två åren och förväntas stå för 50 procent av kedjans totala försäljning inom fem år.