Logga in

Hur vet jag att beställaren kommer betala?

Publicerad
12 mar 2024, 13:44
| Uppdaterad
4 jun 2024

Hur kan vi undvika att ta uppdrag av byggföretag som kanske inte kommer att ha råd att betala för installationerna? Juristen Fredrik Mejhert svarar.

Text

Juristen svarar:
Beställaren betalar inte – vad gör jag nu?

Juristen svarar:
Vem har ansvaret mot slutkunden när byggfirman går i konkurs?

Fråga: Vi utför arbeten åt byggföretag och under den senaste tiden har vi märkt att många företag har svårt att betala våra fakturor i tid. Vissa har även gått i konkurs. Finns det något som vi kan göra eller bör tänka på för att minska risken för uteblivna betalningar och dåliga projekt?

Svar: Detta är verkligen en aktuell fråga eftersom många av våra medlemsföretag just nu brottas med denna typ av problematik. Det är svårt att helt eliminera risken för dåliga projekt, men det finns saker som du kan göra för att minska risken.

Först kan du ta en kreditupplysning på det bolag som kommer att vara din beställare. På detta sätt kan du se om beställaren redan har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Om så är fallet bör du överväga om det är aktuellt att överhuvudtaget gå in i ett avtal med beställaren.

Du bör avtala om att beställaren ska tillhandahålla någon form av säkerhet, som du kan nyttja om beställaren inte längre kan betala. Det brukar då oftast vara fråga om en bankgaranti, en moderbolagsborgen eller en fullgörandeförsäkring. Var noga med att säkerheten är på ett betryggande belopp och kontrollera att den som ställer ut säkerheten har en stabil ekonomi.

Fler råd från juristen:
Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?

Du bör även försöka avtala om en betalningsplan med många lyft som helst sker något i förskott, så att du hela tiden ligger ute med så lite pengar som möjligt. Det absolut bästa är förstås om du får fullt betalt i förskott för arbeten som ännu inte utförts.