Logga in

Dimmerns uppfinnare in i mörkret

Publicerad
10 apr 2015, 14:02

Han uppfann mysbelysningen i ett extra sovrum i sin lägenhet 1959. Nu är dimmerns skapare Joel Spira död.

Fascinerad av att manipulera ljus gjorde den unge fysikern Joel Spira om ett extra sovrum i lägenheten till laboratorium. Där uppfann han 1959 en apparat som kunde variera intensiteten hos en ljuskälla. På den tiden var den sortens kontroll av ljus komplicerat, dyrt, drog mycket ström och genererade avsevärd värme. Dimmrar var före Spiras uppfinning därför bara något som användes för scenljus på teatrar.

Spiras uppfinning kunde enkelt monteras i hem istället för en vanlig strömbrytare. Den tidigare metoden använde ett reglerbart motstånd som omvandlade energin till värme istället för till ljus i lampan. Joel Spiras metod byggde istället på användningen av en tyristor som likt den då nyligen uppfunna transistorn byggde på halvledarmaterial som istället bröt strömmen till lampan.

Joel Spira grundade, tillsammans med sin fru Ruth, Lutron baserat på patentet för den nya dimmern. Uppfinnaren ledde själv företaget i 54 år och när han dog onsdagen den 8 april 88 år gammal arbetade han fortfarande i företaget med nyutveckling.